cod qr adolf hitler
Categorie: Știri internaționale

Autoritățile olandeze investighează apariția unui cod QR asociat unui certificat verde Covid ce atestă vaccinarea pe numele ”Adolf Hitler”, născut în 1900. Documentul este validat de către aplicațiile oficiale din statele membre ale UE și ar putea indica faptul că există o breșă de securitate în întreg sistemul european de emitere a certificatelor.

Postul de televiziune olandez RTL Nieuws a publicat o imagine cu un cod QR care, odată scanat, atestă vaccinarea lui ”Adolf Hitler”, născut pe 1 ianuarie 1900. Acesta ar fi primit două doze de Pfizer, în Franța. Inițial, codul a fost distribuit pe Twitter. Ministerul Sănătății s-a sesizat și cercetează dacă platforma folosită pentru crearea documentelor a fost exploatată de un hacker sau de către un angajat care a exploatat vulnerabilitățile sistemului, scrie Biziday.

Autorul postării spune că poate emite cod QR asociat oricărei combinații de nume

Jurnaliștii RTL a găsit respectivul cod postat pe un site folosit de hackeri și l-au contactat pe autorul postării. Potrivit Europa FM, acesta susține că poate crea astfel de document cu cod Qr valid pentru oricine, contra sumei de 300 de euro. El a mai mărturisit că poate obține astfel de coduri QR doar din Polonia și Franța, ceea ce alimentează suspiciunile că angajați din sectorul sanitar din cele două țări ar fi implicați în crearea acestor certificate.

Frauda cu certificate de vaccinare, și în România

Românii nu s-au lăsat mai prejos. De mai multe luni, în țara noastră a apărut fenomenul "vaccinarea la chiuvetă". Practic, este vorba despre emiterea de certificate de vaccinare, în baza cărora pot fi obținute certificate verzi, cu cod QR valabil, fără a te imuniza. Inclusiv în Prahova anchetatorii investighează o grupare care se ocupa cu "vaccinarea la chiuvetă".

Foto: biziday.ro

Back To Top