trupe nato sua
Categorie: Știri internaționale

Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a sugerat că NATO ar trebui să stabilească o prezenţă militară în Bulgaria şi în România, ca urmare a mişcărilor de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, notează jurnalul Der Spiegel, citat de Reuters, scrie News.ro. Între timp, potrivit CNN, Rusia continuă să aducă trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

Rusia continuă să mobilizeze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii. Surse din serviciile de informații, citate de CNN, susțin că Moscova nu a încetinit deloc ritmul de desfășurare a efectivelor, deși are deja în apropierea frontierei peste 100.000 de militari, scrie Digi 24.

Plan de a extinde prezenţa NATO (către România şi Bulgaria) prin misiunea Enhanced Forward Presence

În contextul tensiunilor din estul Europei, Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a sugerat că NATO ar trebui să stabilească o prezenţă militară în Bulgaria şi în România, notează jurnalul Der Spiegel. Propunerile făcute de Wolters ar extinde misiunea “Enhanced Forward Presence” prin care trupe NATO se află în statele baltice şi în estul Poloniei.

Potrivit News.ro, Der Spiegel nu a prezentat o declaraţie a lui Wolters, dar notează că are informaţia potrivit căreia generalul a făcut, în timpul unei reuniuni online cu lideri militari ai “naţiunilor partenere”, un apel pentru întărirea prezenţei militare la frontiera estică a NATO.

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că alianţa va evalua în mod constant necesitatea “adaptării prezenţei şi în sud-estul regiunii” și că “avem nevoie să ne asigurăm că îi putem proteja şi apăra mereu pe aliaţi de orice ameninţare”, mai scrie News.ro.

Prezenţa trupelor Rusiei la graniţele cu Ucraina a dus la creşterea tensiunilor dintre Moscova şi NATO. În timp ce alianţa i-a cerut Rusiei să nu invadeze ţara vecină, Rusia neagă zvonurile conform cărora s-ar pregăti pentru acest lucru, dar, la rândul său, Moscova a cerut garanţii din partea NATO că alianţa va renunţa la orice activitate militară în estul Europei şi în Ucraina.

VEZI ȘI: Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: România trebuie să investească într-un viitor cu puternică ancoră occidentală

Foto: americanprogress.org

Back To Top