ambasada SUA la Kiev
Categorie: Știri internaționale

Departamentul de Stat a dispus, duminică, plecarea tuturor membrilor de familie care însoțesc personalul Ambasadei SUA din Kiev, invocând „amenințarea unei acțiuni militare rusești”. Washingtonul permite și ca personalul neesențial să părăsească țara. SUA îi sfătuiesc în general pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea din această țară, avertizând că, în cazul unei invazii rusești, nicio intervenție nu va mai fi posibilă.

SUA au emis un ordin prin care solicită evacuarea diplomaților săi aflați la Kiev și au autorizat retragerea voluntară a personalului neesențial al ambasadei, anunță presa internațională, citată de Digi 24. De asemenea, oficialii le-au recomandat cetățenilor americani din Ucraina să plece, avertizând că nicio intervenție nu va mai fi posibilă în cazul unei invazii rusești.

Măsurile au fost luate în condițiile în care Rusia concentrează trupe importante la granița cu Ucraina, unde au fost aduse și tancuri, vehicule de luptă, artilerie și rachete, subliniază și Mediafax.

VEZI ȘI: Moscova cere ca NATO să se retragă din România și Bulgaria. Ambele țări resping ferm poziția. România adaugă: Crimeea a fost ocupată ilegal

„Condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora rapid. Cetățenii americani aflați în Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea acum, folosind opțiuni de transport comercial sau alte opțiuni de transport privat”, subliniază mesajul transmis de Departamentul de Stat.

Oficialii americani au subliniat că Ambasada SUA de la Kiev va rămâne deschisă, iar Washingtonul va continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii rusești.

SUA amenință Rusia cu un “răspuns rapid, sever”

„Dacă un singur militar rus pune, în mod agresiv, piciorul în Ucraina, va declanşa un răspuns rapid, sever şi unit din partea noastră şi a Europei”, a spus secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei emisiuni la CNN, mai scrie Digi 24. Oficialul a menționat însă și că administraţia americană nu va impune sancţiuni Rusiei în mod „preventiv”, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Foto: captură ABCnews

Back To Top