planificarea invaziei Ucrainei
Categorie: Știri internaționale

Rușii au avut planuri mult prea mari în Ucraina și sperau să le obțină cu efective minimale, aproximativ 190.000-200.000 de militari, absolut insuficient pentru obiectivele fixate.

Autorii planului par a fi Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Generalul Valeri Gherasimov (autorul „Doctrinei Gherasimov“), șeful Statului Major General, generalul Oleg Saliukov, șeful Forțelor Terestre, amiralul Nicolai Evmenov, comandantul Marinei, și probabil un centru/departament de planificare care a transpus pe hărți toate detaliile. Șeful aviației nu cred că a luat parte la planificare.

Sunt 3 posibilități ipotetice dorite de Statul Major General, în ceea ce privește Ucraina:

1. Operațiune limitată la ocuparea regiunii Donbas și creearea unui coridor terestru între Crimeea și Donețk. Probabil că a fost discutată această posibilitate în fazele inițiale ale planificării. Ulterior planul a fost modificat pentru varianta 2.

2. Ocuparea jumătății de est a Ucrainei, până la râul Nipru, mai probabilă, având în vedere efectivele reduse pentru o astfel de operațiune (190.000 de militari). Ocuparea litoralului ucrainean al Mării Negre până la Odessa. Atacarea Kievului sau simularea intenției de atac asupra capitalei ucrainene pentru a fixa cât mai multe forțe ucrainene acolo și pentru a avea mai multă libertate de mișcare în zonele Crimeea, Donbas, Cherson.

3. Ocuparea întregii țări (600.000 km2), nerealistă. Ar fi nevoie de efective de 3-4 ori mai multe pentru aocupa Ucraina.

Blitzkriegul abandonat în favoarea artileriei

După eșecul primelor două zile, rușii au schimbat tactica, optând pentru o ofensivă bătrânească, la pas mărunt, tocmai din cauza lipsei prezenței propriei aviații pe cer.  Frica de ambuscadele ucrainenilor cu drone Bayraktar și rachete antitanc Javelin, NLAW a devenit omniprezentă și a paralizat orice ofensivă de amploare în viteză și acțiune de recunoaștere.

  • Aviația nu a colaborat și nici nu a comunicat cu forțele terestre. În plus au acționat destul de timid de frica pierderilor cauzate de rachetele Stinger și de sistemele antiariene rămase ale apărătorilor (S-300, Buk, TOR) încă funcționale.

Ofensivă pe cinci direcții, în Ucraina

Rușii au avansat lent în zilele următoare pe 5 direcții principale: 1. Kiev, 2. Harkov, 3. Cernihiv, 4. Cherson (Mikolaiv, și în special Odessa), 5. Mariupol.  Ultimele două sunt cele mai importante stragegic și economic, deoarece ar putea smulge Ucrainei posesia litoralului la Marea Neagră.

Toate obiectivele au avut alocate puține efective, în jur de 50.000 de oameni fiecare.  Ba chiar cei din sud au trebuit să distribuie forța pe două direcții, est și vest.

1. Deși nu părea să se afle în planul inițial, Kievul este obiectivul care atrage cele mai multe energii ale armatei ruse. Un obiectiv nerealist militar, dar unul cu implicații politice și de imagine evidente, impus probabil de Putin.

Primele obiective: țărmul Mării Negre și culoarul Crimeea Donbas

În principiu, obiectivele Rusiei erau ocuparea litoralului nordic al Mării Negre și crearea unui coridor între Crimeea și republicile rusofone din Donețk și Luhansk. Decizia politică s-a intersectat printre planurile militarilor și a impus și cucerirea Kievului, lucru care dus la disiparea forțelor alocate.

Așa s-a ajuns ca la o ofensivă limitată pentru estul Ucrainei, cu 190.000-200.000 de militari, să fie nevoie de încă pe atât pentru cucerirea unor obiective noi, mai greu de atins.

Comandanții subunităților și unităților rusești nu cunosc bine ce misiuni au. Mulți știau că trebuiau să ajungă în localitatea X și atât.

planificarea invaziei1Strategia pentru Ucraina se schimbă din nou

Rușii schimbă pentru a doua oara strategia pentru a face pe plac dictatorului lor, care nu are habar de realitățile militare. Un birocrat KGB nu este și un tactician sau strateg militar. Așa că rușii au luat trupe din jurul Harkovului, Cernihiv și le-au mutat spre Kiev, ca să prindă capitala ucraineană într-un clește.

Alte trupe au fost retrase din apropierea Odessei pentru a ajuta la asediul Mariupolului și pentru a menține Chersonul care a fost revendicat în permanență.

Mai nou, ucrainenii au trecut la contraofensivă în zona Cherson și riscă să-i dea puțin înapoi pe ruși.

Surprinzător, o altă grupare rusească a pornit din Cherson spre nord , îndreptându-se pe malul  vestic al Niprului spre Krivoi Rog și putând amenința cu învăluirea orașul Nikopol și apoi a orașului Dnipro. Mișcarea nu pare să se bucure de prea multe efective și arată mai mult ca o diversiune.

În Mariupol, rușii au tăiat curentul electric și asediază orașul încercuit. Sunt bombardate blocurile de locuințe, totul e transformat în moloz. Totuși apărătorii rezistă. Cucerirea Mariupolului este vitală pentru ruși, deoarece vor elibera suficiente forțe pentru a începe o nouă ofensivă spre vest, spre râul Nipru, și spre nord, amenințând cu învăluirea trupelor ucrainene care încă luptă în Donbas.

VEZI ȘI: Ce urmează pentru Putin dacă justiția internațională îl găsește vinovat de crime de război în Ucraina?

La Odessa au revenit trupele rusești, prin câteva nave de desant. Ezită. S-a încercat apropierea prin învăluire și cucerirea Mikolaivului. Nu a mers. Dacă vor să ia Odessa de pe mare va fi un masacru deoarece ucrainenii au minat tot țărmul maritim. Oricum Odessa rămâne marea dorință a rușilor și nu se vor lăsa până nu vor încerca să-l cucerească.

Kievul este noul obiectiv

Pentru că așa a dorit autocratul de la Kremlin, generalul Gherasimov a mutat trupe din nord-estul Ucrainei pe frontul Kievului. Din cauza asta a stat și coloana aceea de 60 de kilometri înțepenită pe șosea timp de vreo cinci zile, să aștepte a doua coloană pe flancul estic, dar și motorina. Acum au început bombardarea periferiilor Kievului cu artileria. Rușii nu au trupe pregătite de asalt urban. Ar avea pierderi uriașe dacă ar intra în oraș. Așa că preferă să izoleze orașul, să-l „ronțăie“ cu artileria (obuziere și rachete Grad), să transforme totul în moloz și să avanseze în ritm de melc. Mai nou, geniștii au început să facă amenajări defensive pentru forțele din nord-vestul Kievului, semn că vor să mențină pozițiile în cazul unui asediu al capitalei. Forțele din estul capitalei sunt hărțuite în permanență de ucraineni, iar liniile de aprovizionare sunt atacate constant.

Se „mulg“ trupe de peste tot

Statul Major Rus nu are de ales decât să mute trupe dintr-o parte în alta, fără să realizeze o superioritate care-i să-i permită o ofensivă seriosă. Mai încearcă să facă rost de soldați, să caute “mercenari“ în Siria, să insiste la Lukașenko să trimită trupe proaspete. Se fac „perieri“ de unități din Siberia, din nordul înghețat, din Caucaz, din cadrul trupelor de asalt ale Marinei. Cu fereală să nu se creadă că Rusia își slăbește efectivele din alte zone. Acum se aude că vor să aducă luptători sirieni, obișnuiți cu războiul urban. Evident că, la fel ca cecenii, și sirienii (dacă vor ajunge pe front) se vor feri de lupte ori vor dezerta.

Trupele speciale ale rușilor nu sunt eficiente

Unitățile sale de elită, spețnaz (ale marinei, parașutiștilor), nu au reușit mai nimic. Pe 7 martie generalul Andrei Sukovetski, comandantul unei unități Spetznaz, a fost ucis de un lunetist pe aeroportul de la Gostomel, în timp ce își impulsiona trupele speciale. Dacă erau așa speciale de ce mai trebuiau impulsionate?! Că nu erau recruți.

Cecenii lui Kadârov, super-echipați, au încasat câteva lovituri de la apărători, iar câți au mai rămas se feresc de lupte, stau în spatele frontului preferând să facă poliție militară și facă live-uri pe Tik Tok.

Mercenarii ruși (posibil Wagner) sunt dispuși tot prin spatele frontului, păzind transporturi logistice de furia unor săteni.

Rușii au o altă problemă cu populația din Ucraina

Rușii se confruntă cu o problemă destul de gravă: administrarea teritoriului cucerit. Populația face proteste pe stradă în Melitopol, în Cherson, în sate. Au fost aduși trupeți de la OMON, Rosgard să facă pe scutierii. Oamenii sunt săltați și dispăruți. Deja, în Mariupol se vorbește de curățare etnică, deoarece sute de localnici sunt încărcați în autobuze și duși în Rusia.

Dincolo de ofensiva planificată, rușii trebuie să lase trupe (garnizoană și forțe de ordine) în fiecare localitate ocupată, iar asta slăbește simțitor efectivele rămase pentru obiectivele următoare.

Avem un Stalemate/Situație Staționară

După peste 4 săptămâni situația e staționară, luptele au slăbit în intensitate. Nu se conturează niciun câștigător detașat. Ambele părți par să fii obosit, mai ales rușii care au suferit pierderi mai mari și au moralul la pământ. Au fost aduse trupe de veterani, subunitățile au tot mai puțini recruți, care se mișcă mai profesionist, dar acționează foarte prudent. Starea de nervozitate e la cote maxime și se răsfrânge și asupra populației ocupate.

În Rusia, în localitățile de graniță, se fac colecte de alimente și haine de la populație pentru soldații din Ucraina.

Rușii recunosc din greșeală că au pierdut aproape 10.000 de soldați

Potrivit unei erori sau scurgeri de informații, ziarul Komsomolskaia Pravda, oficios al Kremlinului, citează pentru prima dată informații ale Ministerului Rus al Apărării potrivit cărora, de la începutul războiului, Armata rusă a înregistrat 9.861 de soldați decedați și 16.153 răniți grav. Nu se spune nimic despre prizonieri, dar ucrainenii au declarat că au capturat peste 1.000 de militari ruși.

Back To Top