sancțiuni ursula von der leyen
Categorie: Știri internaționale
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat un nou pachet de sancțiuni, al șaselea impus Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina.
  • UE propune interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut și produse rafinate, până la sfârşitul anului.
  • UE a mai decis să elimină Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT.
  • Pentru reconstrucţia Ucrainei a fost propusă elaborarea unui pachet de ajutor menit să aducă investiţii masive, deoarece PIB-ul ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

Sancțiuni incluse în cel de-al șaselea pachet propus de UE, anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

- listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea și responsabili pentru asediul al oraşului Mariupol

- eliminarea din sistemul financiar SWFIT a Sberbank cea mai mare bancă a Rusiei,  şi a altor două bănci importante

- interzicerea difuzării în UE a trei televiziuni mari de stat ruseşti

- interzicerea petrolului rusesc.

“Va fi o interdicţie completă a importului de petrol rusesc, a transportului său pe cale maritimă şi prin conducte, brut şi rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod organizat, într-un mod care să ne permită nouă şi partenerilor noştri să asigurăm rute alternative de aprovizionare şi să minimizăm impactul asupra pieţelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat livrările din partea Rusiei cu petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului”, a declarant von der Leyen.

În ceea ce privește Ucraina, oficialul european a arătat că țara “are nevoie de ajutor imediat, sprijin economic care să o ajute să facă faţă consecinţelor războiului. Am făcut multe până acum, am oferit un pachet de asistenţă microfinanciară şi am oferit ajutor direct bugetului Ucrainei. Am propus să suspendăm toate taxele pentru produse exportate din Ucraina în UE timp de un an. Sunt sigură că Parlamentul European va susţine această propunere. Se estimează că PIB-ul Ucrainei va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta. IMF estimează că Ucraina are nevoie pentru de 5 miliarde de euro pe lună pentru a plăti pensii, salarii, servicii esenţiale”.

VEZI ȘI: Aproape 600.000 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, în Germania, pe fondul pachetelor de sancțiuni impuse Rusiei

Foto: politico.eu

  • Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
  • instagram.com
  • twitter.com
  • Google Business
  • Youtube Actualitatea
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Back To Top