Categorie: Știri internaționale
  • NATO a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei în alianța nord-atlantică.
  • Inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine acest demers.
  • Jens Stoltenberg: “Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră.”

Cele 30 de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderărare, privind Suedia şi Finlanda, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. După semnarea protocoalelor de aderare, au fost trimise solicitările în acest sens către Parlamentele aliate. pentru aprobare.

Protocolul prevede că Finlanda şi Suedia se pot alătura reuniunilor NATO şi pot avea acces mai mare la informaţii, dar până la ratificare nu vor fi protejate de clauza de apărare a alianţei, conform căreian atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor.

VEZI ȘI: VIDEO NEWS Rachete balistice Iskander trimise de Rusia la granița cu Finlanda, după anunțul privind aderarea la NATO

“Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile. (…) Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare. Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid.

Discuțiile privind aderarea la NATO a Suediei și Finlandei au apărut în complicatul context internațional creat de războiul din Ucraina.

Foto: nato.int

Back To Top