Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Partidul Șor neconstituțional în Republica Moldova
Categorie: Știri internaționale

 

• Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a declarat luni drept 'neconstituţional' partidul prorus al oligarhului fugar Ilan Şor, aflat în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale.
• CC a constatat că această formaţiune politică a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat astfel în cazul unei sesizări depuse de guvernul de la Chişinău privind scoaterea în afara legii a formaţiunii politice fondate şi conduse de Ilan Şor, acuzat de Occident şi de Chişinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva sa, conform Deschide.md, Newsmaker şi Reuters..

Potrivit preşedintelui CCM, Nicolae Roşca, de la data pronunţării hotărârii, Partidul "Şor" se consideră dizolvat şi niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi nu are valoare juridică.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ AVANGARDE: DOAR O TREIME DINTRE ROMÂNI SUSȚIN UNIREA CU REPUBLICA MOLDOVA. MAJORITATEA AR DORI INTEGRAREA ACESTEIA ÎN NATO ȘI UE

Totodată, reprezentanţii Partidului "Şor" care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare.

La fel, listele candidaţilor supleanţi în parlament şi consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului "Şor" devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Decizia CCM a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituţia Republicii Moldova care prevede că "partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale".

Ministerul moldovean al Justiţiei va înfiinţa o comisie specială pentru a finaliza toate procedurile legale de lichidare a partidului.

Şedinţele Curţii Constituţionale în problema constituţionalităţii Partidului "ŞOR" au început la 10 mai şi au durat timp mai bine de o lună.

În anul 2016, Ilan Şor a fost ales preşedinte al partidului "Ravnopravie", condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susţinător înflăcărat al Federaţiei Ruse. Patru luni mai târziu, formaţiunea îşi schimbă denumirea în partidul politic "Şor".

În alegerile parlamentare din 2019 şi 2021, Partidul "ŞOR" a intrat în parlament: în prezent grupul său parlamentar deţinând 5 mandate. Preşedintele formaţiunii, Ilan Şor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani în dosarul "Frauda Bancară", dar a scăpat deplasându-se pe teritoriul statului Israel, unde se află şi în prezent, conform Deschide.md.

Mai multe pe agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: DIPLOMAT AL REPUBLICII MOLDOVA, DECLARAT PERSONA NON-GRATA DE MOSCOVA

Back To Top