Categorie: Știri internaționale
Eli_WieselElie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a înapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit în 2004, ca urmare a participării preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro, titrează gandul.info.

Într-un comunicat, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" anunţă că este împuternicit de către prof. univ. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, să transmită următoarea scrisoare prin care înapoiază statului ungar Ordinul Marea Cruce, "ca urmare a intensificării manifestărilor antisemite sau cu semnificaţie fascistă la care participă oficiali ai Republicii Ungaria".

"Domnule preşedinte (al Parlamentului Ungariei - n.red.), am aflat cu profundă dezamăgire şi indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Zsocs şi de liderul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. (...) Mi se pare ofensator ca preşedintele Parlamentului ungar să participe la o ceremonie în favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty şi Szalasi", scrie Elie Wiesel.

Elie (Eliezer) Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației, este un scriitor și ziarist în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, evreu american supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură - American Academy of Arts and Letters - și din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române. Este autorul a 57 de cărți - cea mai celebră este "Noaptea", o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Elie Wiesel s-a născut în România, al treilea și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighetu Marmației, Maramureș.

Back To Top