- La miezul nopții, diferența dintre cei care au votat împotriva modificării Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cei care au răspuns DA la referendumul de duminică era de peste 10%, dar diferența a scăzut la sub 2% până spre dimineață, pe măsură ce au fost prelucrate voturile din diaspora.
- Tot datorită cetățenilor care au votat în străinătate, scorul Maiei Sandu, președintele pro-occidental în funcție, a crescut simțitor, față de cel al principalului său contracandidat, fostul procuror Alexandr Stoianoglo, tradiţional pro-rus.
La referendumul de ieri, cetățenii moldoveni au avut de răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” După centralizarea a peste 78% din procesele verbale, reprezentând peste un milion de voturi, erau 55,13% dintre voturi la răspunsul împotrivă și doar 44,87% pentru acest lucru. Diferența a scăzut simțitor în ultimele ore, odată cu centralizarea voturilor din diaspora. Astfel, spre dimineață, după prelucrarea a aproape 97% din procesele-verbale, cei care au votat DA la referendum au ajuns la 49,30%, în timp ce pentru NU optaseră 50,7% dintre alegători.
La prezidențiale, primele rezultate arătau o diferență de numai câteva procente între Maia Sandu și principalul său contracandidat Alexandr Stoianoglo. Ulterior, actuala președintă a trecut de 40%, în timp ce Stoiangolo are în jur de 27% din voturi, iar numărărtoarea continuă în timp ce Sandu lansează acuzații grave și susține că „dimensiunea fraudei este fără precedent”:
„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației din țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate.
Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate.
Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația.
Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu.
Citiți și: Alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, duminică, în Republica Moldova
Al doila tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană