Categorie: Știri internaționale

papa-franciscCel de-al 226-lea Suveran Pontif a fost ales în numai două zile, în al cincilea vot al Conclavului, după sesiunile-maraton ale celor 115 cardinali electori. Conclavul a hotărât că succesorul lui Benedict al XVI-lea este Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio. În vârstă de 76 de ani, după doar patru ani de preoţie a devenit şeful Ordinului Iezuiţilor din Argentina. A studiat în Germania, iar în 1992 a devenit Episcop de Buenos Aires. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Tom Rosica, noul papă şi-a luat numele de Francisc în onoarea Sfântului Francisc din Assisi deoarece acesta îi iubea pe cei săraci.

Noul Suveran Pontif nu vine din Europa, ci de pe un alt continent şi primul Papă ales din America Latină. Dar de fapt, noul Papă, provine dintr-o familie italiană din Argentina. Este, totodată, şi primul Papă care provine din Iezuiţi.

Despre noul Papă s-a spus că este un om care vorbeşte puţin, dar ştie să asculte. A fost crescut modest de părinţii săi şi este sensibil la probelemele şi nevoile oamenilor. Este recunoscut pentru ajutorul pe care îl acordă săracilor şi pentru faptul că îi îndeamnă pe credincioşi să îi ajute pe cei cevoiaşi.

S-a remarcat prin poziţii teologice conservatoare, condamnând avortul, eutanasia, homosexualitatea şi pledând pentru justiţie socială. Din punctul de vedere al gândirii teologice, Bergoglio este considerat apropiat de organizaţia conservatoare laică Comuniune şi Eliberare, o mişcare afiliată Bisericii Romano-Catolice.
El a condamnat homosexualitatea conform canoanelor apostolice, dar a spus că persoanele homosexuale trebuie respectate ca toţi ceilalţi. Bergoglio s-a opus legalizării căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex în Argentina.

Când a ajuns Cardinal, în 2001, el i-a descurajat pe credincioşi să cheltuiască bani ca să vină la Roma, să îl sărbătorească, spunându-le să doneze săracilor banii pe care i-ar fi cheltuit pe biletul de avion. De asemenea, el însuşi trăieşte modest, într-un apartament simplu şi obişnuieşte să îşi pregătească singur mâncarea.

Back To Top