Categorie: Știri internaționale

Este oraşul unde s-a născut, a trăit şi apoi şi-a găsit odihna unul dintre părinţii Proclamaţiei de Emancipare a Sclavilor. Este şi locul pe unde trece faimoasa rută 66. Este situat în zona de midwest a Statelor Unite şi este capitala statului Illinois. Domnul Timothy Davlin, primarul capitalei mi-a oferit, în exclusivitate, un interviu despre acest minunat oraş.

Istoria începe la Springfield

Reporter: Domnule primar, ce puteţi să ne spuneţi despre oraşul Springfield?
Timothy Davlin:
Cel mai cunoscut rezident al acestui oraş a fost Abraham Lincoln, cel de al 16-lea preşedinte american. Este probabil cel mai popular preşedinte care a trăit vreodată. Avem o istorie foarte bogată aici in Springfield, dacă ar fi să mergem înapoi în timp, începând de la momentul în care acesta a ţinut discursul de rămas bun, continuând cu momentul când corpul său neînsufleţit a fost readus aici, în 1865, până în zilele noastre. În ultimii ani, am încercat să facem destul de multe lucruri pentru a conserva memoria lui Abraham Lincoln, reuşind în acest fel să dezvoltăm zona centrală a oraşului prin deschiderea unei librării şi a unui muzeu în memoria sa. Avem foarte multă istorie aici în oraş, oraş în continuă extindere.

Lincoln „din spatele casei”

R: Se pare că in Springfield toate se leagă de memoria lui Abraham Lincoln...
T.D.: S-ar putea să pară în acest fel, deşi avem multe alte atracţii istorice în Springfield. Bineînţeles însă că Lincoln rămâne cel mai faimos cetăţean care a trăit la noi în oraş.
R: Cum este să fii primarul acestui oras ?
T.D.: Este un lucru unic, în special datorită faptului că toată viaţa mea am trăit aici, aşa că, atunci când creşti cu Abraham Lincoln "în spatele casei", nu poţi să nu remarci cât de norocos eşti că ai acest privilegiu. În acelaşi timp, este unic pentru că suntem în capitala statului, situată în mijlocul Illinois-ului, având un contact direct cu toţi senatorii şi membrii Camerei Reprezentanţilor, de pe întreg cuprinsul statului, clădirea Capitoliului fiind situată aici, la doi paşi de cea a primăriei.

Ruta 66

R: Ce le puteţi spune, pentru a-i face să vă viziteze, celor care n-au fost niciodată in Springfield?
T.D.:
Unul dintre lucrurile pe care le considerăm ca unicate şi ne aduce numeroşi vizitatori, în special din Europa şi Japonia, este faimosa Route 66, care trece chiar pe la noi prin oraş, putând să o văd de pe geam, chiar de la mine din birou. Avem mai multe atracţii pe ruta 66, pe o rază de aproximativ 25 de mile în jurul Springfield-ului, decât în oricare altă zonă pe unde trece această rută, din Chicago până în California. Avem extrem de mulţi vizitatori internaţionali, care încep prin a vizita Chicago, şi apoi, când ajung aici, în oraş, realizează cât de multe atracţii avem în zonă. Asta atrage foarte mulţi turişti.

Rock, verde şi frumos

R: Am auzit că aveţi chiar un festival dedicat Rutei 66...
T.D.:
Da, ne pregătim din nou pentru festivalul în luna septembrie, când, timp de o săptămână, vom avea International Route 66 Mother Road Festival, care, an de an, creşte în amploare. Chuck Hanson, gazda faimosului show de televiziune HorsePower TV, este promotorul nostru, care ne face promovarea naţională a festivalului, festival care ocupă de obicei toata zona centrală a oraşului, fiind nevoiţi să închidem complet circulaţia în zona respectivă.

R: Ce ne puteţi spune despre programul Springfield green?
M.P.:
Este un program pe care l-am început acum câţiva ani şi prin care încercăm să facem oraşul să fie mai verde şi mai curat. Imediat ce am invitat business-urile din zonă să participe, acestea au fost foarte receptive şi bucuroase să ia parte la acest program. Avem cam 11 direcţii prin care se poate intra în oraş, şi încercăm să le facem să arate în aşa fel încât să creăm o impresie foarte bună celor care intră pentru prima dată în oraş la noi. Ideea spaţiilor verzi a început întâi în centru, apoi s-a extins în toate zonele oraşului. Unele idei sunt simple, precum încercarea de a nu mai „aşterne” beton în zonele mediane dintre străzi, ci plantarea de arbuşti, copaci şi flori. Am admirat întotdeauna Michigan Avenue din centrul oraşului Chicago şi treaba extraordinară pe care o face primarul Richard Daley. La rândul meu, fac tot ce îmi stă în putinţă ca şi oraşul Springfield să arate la fel de verde şi frumos.

Peste o zi şi jumătate de plăceri

R: Aveţi posibilitatea sa le adresaţi cititorilor un cuvânt de final. Ce aţi dori sa le spuneţi in încheiere?
T.D.:
Cum vă spuneam, avem foarte multă istorie în zonă, aşa că, dacă doriţi să ne vizitaţi, ar fi bine să planificaţi vizita din timp şi să vă rezervaţi mai mult decât o zi şi jumătate. Sunt foarte multe de văzut. Am creat posibilitatea de a călători dintr-o parte în alta prin oraş foarte uşor, cu autobuzul, cu doar câţiva dolari. Cred că, mai ales datorită bibliotecii prezidenţiale, deschisă în centrul oraşului, s-a schimbat complet zona centrală, iar viaţa de noapte trepidantă şi faptul că zona este foarte circulată şi populată face ca aceasta să fie extrem de plăcută şi te îmbie pentru a o vizita sau chiar pentru a te stabili aici. Foarte multe schimbări s-au produs în ultima vreme, fapt care îi face pe cei care n-au mai trecut pe aici în ultimii ani să se arate foarte surprinşi. O să fiţi impresionaţi de felul în care arată oraşul acum, aşa că... vă aşteptăm.

Back To Top