Categorie: Știri internaționale

Cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor României sunt de cele mai multe ori lăsaţi să se descurce pe cont propriu, fără a primi niciun fel de ajutor din partea autorităţilor române când ajung în situaţii dificile. Nu de puţine ori, tratamentul administrat şi interesul arătat cetăţenilor români când ajung la ghişeele unui consulat sau ambasade româneşti sunt aceleaşi pe care le primeam când eram în România: deplorabile.

În zadar aştepţi răspuns

Pentru că foarte mulţi români ajung să aibă diferite probleme, acum mai bine de o lună de zile, am adresat Ambasadei României din Washington DC, respectiv doamnei consul, câteva întrebări de interes pentru cetăţenii români aflaţi pe teritoriul Statele Unite. După ce am trimis mesajul prin email pe adresa postată pe siteul Ambasadei şi după ce am aşteptat în zadar răspunsul mai bine de o săptămână, am apelat la ajutorul unui alt angajat al ambasadei, care mi-a furnizat adresa personală a doamnei consul. I-am scris din nou şi am rugat-o să îmi confirme primirea mesajului, lucru pe care l-a făcut. De atunci, însă, nici un răspuns.


Români arestaţi în SUA

Ideea scrierii acestui articol a pornit de la arestarea în ultima vreme a mai multor cetăţeni români pe teritoriul SUA. După ce am contactat FBI şi alte autorităţi americane care mi-au răspuns foarte prompt, unele din acestea revenind cu informaţiile solicitate despre cetăţenii români arestaţi în câteva ore, am solicitat şi câteva răspunsuri de la Ambasada României.

Mesaj către Ambasadă

Redau în cele ce urmează mesajul trimis către doamna consul:

"Dorim să vă întrebăm daca Ambasada Română a fost sau nu notificată în acest sens (nr. - arestarea cetăţenilor români), dacă aţi luat cunoştinţă de caz sau daca aţi întreprins ceva în legătura cu ei? De obicei, este sau nu informată Ambasada Română de către autorităţile americane când cetăţeni romani sunt arestaţi în SUA?


Ce fel de colaborare sau protocoale există în acest sens între România şi SUA?

Din punct de vedere juridic: care sunt drepturile unui cetăţean român aflat pe teritoriul SUA când este arestat?

În ce măsură cetăţenii români sunt sau pot fi ajutaţi de Ambasadă, ţinând cont de faptul că asupra lor planează prezumţia de nevinovăţie. În funcţie de ajutorul pe care îl primesc şi interesul arătat faţă de ei, pedeapsa pe care o primesc, în cazul în care sunt condamnaţi, poate să fie (mult) mai mică decât dacă sunt lăsaţi de izbelişte?

Asta ţinând cont de faptul că ştim foarte bine cum este protejat un cetăţean american care ajunge să fie arestat în afara Americii. Cetăţenii români sunt foarte puţin informaţi în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în momentul în care au probleme cu legea, plus că nu prea cred că ştiu că ar putea cere ajutor din partea Ambasadei Române.
V-aş ruga să ne oferiţi detalii în acest sens, pentru informarea publicului."


P.S. Invit pe această cale pe toţi cei care au avut contact în trecut sau au apelat la serviciile ambasadei sau secţiilor consulare româneşti de pe teritoriul Statelor Unite să ne povestească experienţele avute.

 

Back To Top