Categorie: Știri locale

sinaia pelesPrimăria oraşului Sinaia organizează o serie de evenimente festive speciale cu ocazia sărbătoririi, în data de 24 ianuarie, a Unirii Principatelor Române. Potrivit unui comunicat al administrației locale, la evenimente va participa, ca şi in anii trecuţi, o delegaţie din comuna Cârţişoara, judeţul Sibiu, formată din locuitori ai comunei şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea: "La Sinaia păstrăm tradiția de a sărbători pe 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române şi Ziua de naştere a lui Badea Cârţan, alături de delegația oficială din Cârțișoara. Vă invit să marcăm această zi, importantă pentru toţi românii, cu dublă semnificație. Anul acesta se împlinesc 154 de ani de la Marea Unire și 165 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan."

Cârţisoara este locul unde s-a născut Badea Cârțan, în data de 24 ianuarie 1849, iar Sinaia este locul în care se află înmormântat (cimitirul Șețu). Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian şi pentru a afla despre originea latină a poporului român.

Ziua Marii Unirii Naţionale şi Ziua de naştere a eroului naţional Badea Carţan vor fi marcate printr-un program susținut de elevii Școlilor Generale Principesa Maria, George Enescu și ai Colegiului Mihail Cantacuzino din Sinaia, de elevii Școlii Gimnaziale Badea Cârțan din Cârțișoara şi de Cercetaşii României, Centrul Local Peleş Sinaia, se arată în comunicatul trimis presei de către Primăria Sinaia.

Programulul evenimentului:
11,00 – 11,30 Slujbă la mormântul lui Badea Cârțan
11,30 - 12,00 Momentul Unirii - Școala George Enescu
12, 00 Hora Unirii – curtea Primăriei Sinaia
12,15 – 13,00 Momente aristice – Centrul Cultural Carmen Sylva

Back To Top