Categorie: Știri locale

manastirea zamfiraMănăstirea Zamfira, situată în comuna prahoveană Lipăneşti, este inclusă într-un amplu proiect de modernizare cu bani de la Uniunea Europeană, existând şanse foarte mari ca Ministerul Dezvoltării să semneze săptămâna viitoare contractul de finanţare, pentru un proiect estimat la aproape 20 de milioane de lei.

Obiectivul de investiţii vizează consolidarea bisericii din cadrul mănăstirii Zamfira, restaurarea acestei clădiri incluse în lista monumentelor istorice şi punerea în valoare a picturii murale, realizate de către renumitul pictor Nicolae Grigorescu.

În ultimii ani, însă, imobilul ajunsese într-un avansat stadiu de degradare, existând inclusiv riscul ca infiltraţiile apărute, din cauza şubrezimii tavanului, să afecteze picturile din interior. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care în acest proiect s-a implicat şi Consiliul Judeţean Prahova, care va susţine o cotă de cofinanţare de 2% din cheltuieli, în calitate de partener al parohiei, care are calitatea de beneficiar direct al investiţiei.

Proiectul e cifrat la peste 19,7 milioane de lei, din care 19,3 milioane ar putea reprezenta finanţarea nerambursabilă alocată, cu şanse mari ca, prin licitaţie, să se ajungă la un cost final mai mic. Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a afirmat astăzi că sunt şanse foarte mari ca săptămâna viitoare să fie semnat contractul de finanţare, după care beneficiarul proiectului european poate începe demersurile pentru contractarea firmei sau firmelor care se vor ocupa de lucrări.

Zamfira, mănăstire de maici, este considerată un important lăcaș de cult de pe Valea Teleajănului şi una dintre puţinele ctitoriri păstrate din epoca fanariotă. Conform pisaniei vechii biserici, construcția acesteia a început probabil în a doua domnie a a lui Nicolae Mavrocordat, între anii 1721-1730, la inițiativa Zamfirei Apostoli, văduva unui bogat comerciant. În anul 1856, Nicolae Grigorescu a primit comanda pentru picturile murale, executarea lor durând până 1857.

Back To Top