Categorie: Știri locale

Cel mai mare planetariu din România, care va cuprinde şi cel mai luminos sistem de proiecție laser la rezoluţie 4K, va fi inaugurat în Salina Slănic Prahova, pe 19 iulie. Alegerea momentului se leagă de celebrarea a 50 de ani de la prima aselenizare.

 

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic, proiect cu finanțare europeană inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania din București, are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni), informează HotNews.ro. La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

Proiectul are o valoare de peste 2 milioane de lei, asigurată inclusiv din fonduri europene.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018. „Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu”, arată Dragoș Brașov, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Astronomice Urania.

Publicul poate participa la eveniment pe bază de bilet ce poate fi procurat de pe site-ul planetariu.ro. Pentru bucureștenii care doresc să participe, deplasarea se poate face cu autocarul pus la dispoziție de planetariu, care va pleca vineri, la ora 10:00, din Piața Victoriei.

Back To Top