Categorie: Știri locale

Prefectura Prahova a anunțat, luni dimineață, confirmarea a încă trei focare de pestă porcină africană, în localitățile Gorgota și Șirna, dar și suspiciuni noi de îmbolnăvire, la Gorgota și Poienarii Burchii. Astăzi va avea loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în vederea stabilirii de măsuri în cazul celor mai noi focare apărute în județ.

 

Prefectura Prahova a anunțat că, în cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019, au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti, focare de pestă porcină africană la prci domestici. "Alte trei focare de PPA la porci domestici, astfel: 2 în gospodării din comuna Gorgota-sat Crivina, fiind uciși 2 porci, și unul în comuna Șirna- 2 porci domestici găsiți morți pe raza U.A.T. Șirna. De asemenea, au apărut două suspiciuni de PPA (1 în comună Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali și 1 în comună Gorgota-sat Poienarii Apostoli). Au fost efectuate analize de către DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, în cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA Bucureşti pentru confirmare . Au fost ucişi 2 porci. Toți porcii ucişi au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucişi/morţi din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP şi SGA din Prahova. Noile cazuri de PPA se află în zona de protecție/supraveghere a focarelor anterioare", se arată în informarea transmisă de Prefectura Prahova.

Vineri, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova a aprobat cinci hotărâri privind Planurile de măsuri pentru combaterea focarelor confirmate în după-amiaza zilei de 11 iulie, patru la porci domestici și unul la porc mistreț. De asemenea, echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgșorul Vechi, pentru uciderea porcului, dezinfecţie şi îngropare.

Autorităţile locale continuă și recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale IJP Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale, menționează Prefectura Prahova.

În cursul zilei de luni, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor va aproba măsuri pentru cele mai noi focare din Prahova.

Back To Top