Categorie: Știri locale

Autorități și reprezentanți ai sectorului HoReCa de pe Valea Prahovei s-au întâlnit, la Sinaia, pentru o discuție în vederea identificării de soluții în scopul redresării turismului local, afectat serios în actualul context epidemiologic.

 

La evenimentul organizat  la inițiativa Primăriei Sinaia au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor de control, cărora primarul Vlad Oprea le-a explicat că nu este de niciun ajutor ca agenții economici să fie tratați precum infractorii, iar controalele din weekend să arate precum veritabile descinderi.

„Sinaia este cea mai sigură stațiune din România în acest context epidemiologic și este extrem de important să avem cadrul legislativ și susținerea instituțiilor abilitate pentru redresarea industriei turismului. Profit de această ocazie pentru a ruga inspectorii care vin în control să se focuseze în principal pe îndrumare și informare. Nu este normal să vedem prin oraș sâmbăta, duminica, echipe mixte de 10-15 inspectori cu atribuții de control desfășurând la ore de vârf verificări. Agenții economici sinăieni nu sunt infractori!

Înțelegeți că în momentul în care pătrundeți în forță, pur și simplu se sistează toată activitatea, iar clienții părăsesc locația. Avem nevoie de sprijin și de un parteneriat real pentru a depăși această criză.

Totodată mă aștept să aplicați sancțiuni și consumatorilor care nu respectă regulile de prevenție si protecție pentru a ne proteja stațiunea", a fost mesajul primarului din Sinaia, Vlad Oprea, pentru reprezentanții instituțiilor de control.

Primarul stațiunii prahovene a anunțat, totodată, că-i va sprijini pe agenții economici din domeniul HoReCa, pentru care administrația locală va oferi gratuit sprijin și consultanță în vederea accesării de fonduri europene.

"Având în vedere oportunitățile de finanțare din fonduri europene, anunțate de Guvernul României, pentru sectorul HoReCa, în valoare de 350 de milioane de euro, rog agenții economici să atragă acești bani în oraș. Primăria orașului Sinaia va oferi sprijin și consultanță gratuită de specialitate tuturor acelora care doresc să depună proiecte. Pe fondul situației economice din ultimele 6 luni, veniturile bugetului local au scăzut cu 60% și nu ne permitem reducerea impozitelor și taxelor locale, deoarece rămânem fără sumele necesare acoperirii contribuției de 2% pentru cele 10 proiecte europene contractate. În schimb vom intensifica campaniile de promovare a stațiunii și vom oferi gratuit spații pentru organizarea de către agenții economici de evenimente", a mai anunțat primarul orașului Sinaia.

Agenții economici s-au plâns, cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții autorităților locale și naționale, de lipsa campaniilor de informare și limitarea implicării doar la controale excesive, urmate de sancțiuni din partea autorităților, lipsa unei proceduri unitare elaborată în baza tuturor măsurilor și hotărârilor luate la nivel național pentru domeniul turismului, redeschiderea restaurantelor, limitarea programului de funcționare a teraselor, lipsa cadrului legislativ în ceea ce privește înmulțirea excesivă a animalelor sălbatice și coborârea lor în intravilanul orașului Sinaia.

„Încep prin a spune că suntem oameni și ne interesează problemele dumneavoastră, că îmi doresc să aveți mai multă încredere în noi, ca autorități și să ne considerați parteneri. Știu că ultimele șase luni au fost o provocare pentru domeniul HoReCa și că vă confruntați cu multiple probleme și incertitudini, cum ar fi faptul că restaurantele sunt în continuare închise și că vă este afectată activitatea din cauza unor cazuri izolate de agenți economici care nu au respectat măsurile de protecție și prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ca urmare a solicitărilor primite de la dumneavoastră Instituția Prefectului va realiza un catalog al tuturor măsurilor adoptate în ultimele luni. Vom încerca să le diferențiem în funcție de capacitatea unității de cazare / alimentație publică, dar și să oferim soluții viabile și practice”, a răspuns prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu.

La întâlnirea de la Sinaia au participat și primarul orașului Azuga, George Barbu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduard Cozminschi, Vasile Cismaru, din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inspectorul șef al Jandarmeriei Prahova, col. Liviu Coman, inspectorul șef al ISU Prahova, col. Mihai Drăgan, șeful IJP Prahova, cms. Marius Iorga, inspectorul șef al ITM Prahova, Dumitra Ionescu, șeful Serviciului Control Oficial în domeniul Siguranței Alimentare în cadrul DSVSA Prahova, dr. Anca Nițu, respectiv 40 de reprezentanți din domeniul HoReCa din Sinaia și Azuga.

Back To Top