Categorie: Știri locale

Garda Națională de Mediu a anunțat că aplicat deja o amendă în urma verificărilor făcute ca urmare a sesizărilor înregistrate, zilele trecute, referitoare la mirosul de produse petroliere resimțit în Ploiești, respectiv la prezența unui praf alb (VEZI DETALII).

“Mai multe sesizări în care cetățenii din Ploiești reclamau prezența unui nor de praf alb în atmosferă și a unui miros greu de produse petroliere i-au pus în alertă pe comisarii Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Prahova, care, în data de 04.06.2021, au demarat un control la rafinăriile din Ploiești, pentru a stabili cauza acestui disconfort.

În timpul verificărilor, s-a constatat că, în zona batalurilor care aparțin unuia dintre operatori, se efectuau lucrări de ecologizare, existând emisii de praf alb în atmosferă (provenit din fluxul tehnologic de tratare a gudroanelor acide și din procesul de amestecare a varului cu gudroane în batal), precum și un miros specific.

Pentru  neregulile constatate, respectiv neîndeplinirea măsurii trasate de comisarii GNM la controlul anterior privind limitarea dispersiei emisiilor de praf în atmosferă, GNM-CJ Prahova a aplicat o sancțiune contravenționala de 100.000 lei, conform OUG195/2005”, potrivit unui comunicat transmis de Garda Națională de Mediu.

Mențiuni cu privire la rezultatele verificărilor au fost făcute de senatorul de Prahova, Aurel Oprinoiu, care a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook, cui i-a fost aplicată, mai precis, amenda. “Miercurea trecută, în jurul prânzului, ploieștenii s-au trezit cu un miros puternic de produs petrolier și un nor alb de praf. În urma sesizărilor, Garda de Mediu Prahova a mers în control și a constat că la Rafinăria Vega, în zona Batalelor 16 și 17, existau emisii de praf alb în atmosferă, praf provenit din fluxul tehnologic de tratare/solidificare gudroane acide, respectiv din amestecul cu mixerul a varului cu gudroane în batal. La un control anterior, GNM Prahova dispusese rafinăriei să ia măsuri pentru a limita dispersia emisiilor de praf în atmosferă. Cum acestea nu au fost îndeplinite, GNM a aplicat o sancțiune contravențională de 100.000 lei conform OUG 195/2005.  Suntem departe de a intra în normalitate cu poluarea la Ploiești, dar această amendă este un pas în direcția bună”, a transmis parlamentarul de Prahova.

Garda de Mediu a anunțat că verificările sunt în desfășurare, iar la finalul acestora comisarii vor face publice informații complete despre neconformitățile identificate și sancțiunile aplicate operatorilor economici.

Imagini de la locul verificărilor au fost publicate aici.

 

Foto: captură video Garda Națională de Mediu

Back To Top