În perioada 9-11 septembrie s-a desfășurat la Sibiu, cel mai mare concurs de Culturism si Fitness din România, Campionatul Național pentru cadeți, juniori, seniori și masters, unde au participat peste 800 de sportivi din toată țara.
La această ediție, Ploieștiul și Titan Academy au fost reprezentate de Răzvan Ochea, multiplu medaliat național și internațional la culturism și fitness. Originar din comuna Ștefești, Răzvan este absolvent al Facultății de Contabilitate și Informatică de gestiune din cadrul Universității de Petrol și Gaze Ploiești. „Drumul spre sportul de performanță nu a fost deloc ușor. Primul contact cu sportul l-am avut încă de la vârsta de 6 ani, pasiunea mea de pe atunci fiind fotbalul, fiind legitimat la un club de fotbal până la vârsta de 19 ani când în viața mea au apărut fitness-ul si culturismul.
La vârsta de 14 ani în urma unor controale și probleme de sănătate, doctorul specialist mi-a cerut să renunț la fotbal și la sport, din cauza unor afecțiuni la inimă. Mi s-a interzis să mai fac sport, pentru a nu îmi pune în pericol starea de sănătate, însă astăzi am ajuns să fac sport de performanță”, povestește Răzvan Ochea.
Autodisciplină și sacrificii
Răzvan Ochea a devenit un alt om după ce s-a apucat de culturism și fitness și recunoaște că acest sport l-a făcut să fie o persoană disciplinată, perseverentă, dar și una care trebuie să facă numeroase sacrificii. „Din punctul meu de vedere este un sport greu și foarte complex din multe aspecte. Trebuie să te autodisciplinezi total. În afară de odihnă, nutriție specializată și antrenamente nu prea mai poți face altceva. M-a atras acest sport fiindcă aveam nevoie activitate fizică și de o nouă provocare în viața mea. Îmi doream să fac performanță în sport, pentru a avea o motivație în plus. M-am apucat de culturism în toamna anului 2016, mai precis 5 octombrie, la îndemnul unui coleg de facultate, și nu regret nici o secundă că am decis să fac acest lucru”, spune vicecampionul.
Pregătire dură, succes impresionant
La doar 24 de ani, Răzvan a intrat din acest an în rândul "seniorilor", el participând în cadrul competiției la categoria de vârstă 24-40 ani. Un dezavantaj ușor de sesizat, având în vedere maturitatea musculară, anii de experiență și notorietatea celorlalți concurenți mai experimentați. Nu a fost însă prima provocare de acest fel pentru el, anul acesta reușind să-și demonstreze valoarea pe plan internațional cu finală la Campionatul Balcanic din luna iunie. Pe scena de la Sala Transilvania, Răzvan a intrat la categoria grea, 90 kg culturism seniori, unde a câștigat titlul de vicecampion al României. Succesul este cu atât mai impresionant având în vedere că Răzvan a intrat pe scenă cu greutatea de 74 kg. Drumul nu a fost ușor, luna august, ultima lună premergătoare competiției și cea mai grea de altfel: „La data de 9 august am început pregătirea pentru competiție, având greutatea de 94 kg. În urma antrenamentelor intense și a unei diete drastice, am ajuns în data de 11 septembrie să urc pe scenă cu greutatea de 74 kg. În ultimele două zile înainte de cântarul oficial, am stat fără să beau apă și să mănânc, iar odihna pentru acele 48 de ore, a fost de maxim șase ore de somn. Timp de o lună am fost nevoit să fac naveta Ștefești - Ploiești zilnic, pentru a putea fi prezent la sală atât pentru clienții mei, cât și pentru a-mi face cele trei antrenamente de care aveam nevoie pentru a ajunge în forma maximă pentru marea competiție. Însă toate acestea nu m-au făcut să renunț și să mă dau bătut. Rutina mea zilnică în ultima lună a fost una foarte strictă: mă trezeam la ora 04:00, la ora 05:00 ajungeam în Ploiești. Urma o oră de cardio pe bandă până la ora 06:00, după care începeam orele cu clienții conform programului. Următorul antrenament, cel de forță, avea loc la ora 14:00, apoi din nou lucrul cu clienții la Personal Training, ca la final de zi, după închiderea sălii, să rămân la încă o oră de cardio pe bandă. La toate acestea se adaugă și cele șapte mese pe care trebuia să le am pe parcursul întregii zile conform programului nutrițional. Cu toate acestea puse cap la cap și fără ajutorul unui antrenor specializat sau al unei echipe de colaboratori am reușit să realizez un rezultat important la prima competiție de seniori la care am participat. O performanță extraordinară, mai ales într-o perioadă în care pandemia a tulburat activitatea în toate sectoarele, mai ales în sport”.