
Pentru realizarea acestuia a avut loc o selecție de machete, câștigatoare fiind lucrarea artistului plastic Ciobanu E. Radu din Satu Mare. Monumentul reprezintă o scenă imaginară din viața lui I.L. Caragiale, scenă care a premers capodoperei "Domnul Goe”. Compoziția ansamblului reprezintă idea originală, netransmisibila, unică a artistului și este formată din cinci personaje:
1. Personajul principal, I.L. Caragiale, îmbrăcat în haine de epocă, șezând și privind meditative spre grupul de personaje alăturat. Sentimentul de întreg al compoziției se creează prin dialogul dintre privirile scriitorului și ale Mamiței. Banca de epocă pe care stă personajul e modelata în același registru impresionist ca restul lucrării.
Dimensiunea acestei piese este de aproximativ 150x120x200 cm, în greutate netă de până la 350 kg
2. Grup format din personajele: Mamița, Mama Mare și Goe, modelate împreună. Personajele feminine sunt îmbrăcate în haine de sărbătoare, de epocă, iar D-l Goe este îmbrăcat în binecunoscutul costum de marinar. Cu toții stau în picioare, în așteptarea trenului. Mamița este personajul care leagă acest grup de personajul principal prin gestul de întoarcere a capului și a schimbului de priviri cu scriitorul. Mama Mare face un gest protector și admirativ față de copilul jucăuș. Copilul e reprezentat ascunzându-se printre rochiile damelor, mereu pus pe șotii.
Dimensiunile grupului: aproximativ 220x170x120 cm, în greutate netă de aproximativ 350 kg.
{AG}CARAGIALE{/AG}