Categorie: Știri locale

magurele eroiCine moare pentru Patrie trăieşte veşnic! Pentru că în 2018, se vor împlini o sută de ani de la făurirea statului naţional unitar român, a fost demarat un program naţional ce cuprinde acţiunea de sădire, în spaţiul public românesc, şi simbolic, chiar peste graniţă, acolo unde au murit eroi români, a peste un milion de arbori: stejari, tei, brazi.

magurele 3Lansarea acestui proiect naţional a avut loc pe 1 Martie 2013, la Monumentul Eroilor din comuna prahoveană Măgurele, prin implicarea Primăriei Măgurele şi a Consiliului Local în colaborare cu Consiliul Judeţean Prahova, a lăcaşelor de cult, a armatei, veteranilor, a şcolii şi a întregii societăţi.

„Aglomeraţie" de personalităţi pe metru pătrat

La eveniment au participat Gabriel Oprea – viceprim-ministru în Guvernul României, Nicolae Bănicioiu – Ministrul Tineretului şi Sportului, Mircea Cosma – Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Marius Sersea – Prefectul Judeţului Prahova, Rodica Paraschiv – subprefectul Judeţului Prahova, Radu Oprea – senator de Prahova, Ion Luchian – senator de Prahova, Dragoş Gunia – deputat de Prahova, Răzvan Tănase – deputat de Prahova, Sebastian Danielescu – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Prahova, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi primari din Judeţul Prahova. A mai participat şi o delegaţie din Ucraina (Bucovina) din care au făcut parte academicianul Vasile Tărâţeanu şi Elena Nandriş – primarul Localităţii Mahala (Cernăuţi).

magurele 1Programul manifestării a cuprins momente dedicate eroilor din război, cu precădere celor 142 din această localitate.
Acţiunea de la Măgurele a culminat cu plantarea a 142 puieţi de conifere şi foioase, în locul numit Izvorul lui Burebista - satul Coada Malului, constituind începutul unui proiect ce va continua în toată ţara, sub deviza "Un arbore pentru fiecare erou", până la atingerea cifrei de 1 150 000.

În cadrul evenimentului, a fost lansat, pentru întregul spaţiu românesc, apelul "Eroii, veşnic vii", cu derulare în timp până la 1 decembrie 2018, când se vor aniversa 100 de ani de la făurirea României Mari.

vasilica diaconu aph„Mulţumesc celor care s-au alăturat Primăriei Măgurele în susţinerea acestui proiect într-un număr cât mai mare demonstrând încă o dată că avem respectul cuvenit faţă de trecut, faţă de istorie, faţă de eroii noştri care au luptat pentru un ideal măreţ, Unirea tuturor românilor!", a declarat primarul comunei Măgurele, Vasilică Diaconu.

Potrivit cercetărilor istorice, în Primul Război Mondial au murit pe fronturile de luptă peste 880 000 de ostaşi români şi circa 275 000 persoane civile. În cel de al Doilea Război Mondial pierderile militare româneşti au fost de aproximativ 300 000 de oameni. Totalul morţilor este de 93. 326 (72 291 în timpul alianţei cu Puterile Axei şi 21 035 cu partea aliaţilor) numai 80 000 au supravieţuit captivităţii în Uniunea Sovietică. Sursele ruseşti menţionează 54 600 de morţi din cei 201 800 de prizonieri luaţi de sovietici în timpul războiului.
Cifrele nu includ cei 40 000 – 50 000 morţi în armata ungară. Menţionăm că pierderile de civili sunt de 64 000 inclusiv 20 000 de morţi în timpul ocupaţiei ruse a Basarabiei şi Bucovinei din 1940-41 şi genocidul ţiganilor, soldat şi acesta la circa 36 000 de morţi. Mai puţin se ştie că raidurile aliaţilor au provocat 7 693 de morţi.

VEZI GALERIA FOTO PE PAGINA DE FACEBOOK APH

Back To Top