Categorie: Știri naționale

tichete de vacantaBugetarii vor putea primi tichete de vacanţă abia în 2015, după ce guvernul şi sindicatele au decis să amâne aplicarea legii. Legea tichetelor de vacanţă a fost votată şi promulgată, însă aplicarea în acest an ar fi generat discriminări, potrivit liderului Blocului Naţional Sindical.

Bugetarii care şi-au programat concediile pe baza tichetelor de vacanţă trebuie să îşi amâne planurile. Legea tichetelor de vacanţă se aplică abia de anul viitor, după ce Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele.

"Legea asta venea şi opera la jumătatea anului, într-un moment în care deja o bună parte din salariaţii din România beneficiaseră deja de primele de vacanţă sau de banii de concediu într-un anumit format. Se creau discriminări. Avem nevoie şi de o perioadă de pregătire, de asta am ajuns la această înţelegere ca termenul de intrare în vigoare să devină 1 ianuarie 2015", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Potrivit legii, bugetarii vor primi tichete de vacanţă în valoare de maxim 5.100 de lei, iar tichetele nominale vor putea fi folosite numai în ţară, inclusiv în pensiuni agroturistice.

"Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal", prevede legea.

Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.

Legea nu obligă angajatorul să acorde tichete de vacanţă, ci doar îl stimulează să le includă în pachetul salarial.

Astfel, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanţă.

Back To Top