Categorie: Știri naționale

cartela pre-payCurtea Constituțională a dezbătut marți, 16 septembrie, sesizarea Avocatului Poporului privind legea cartelelor pre-pay. Judecătorii au decis că actul normativ care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite să-şi prezinte datele personale de identificare este neconstituțională.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 2 iulie, iniţiativa legislativă care prevede obligația deţinătorilor de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare și obliga persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze. Dacă ar fi fost promulgată, legea ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, deși prevedea o perioadă de un an, respectiv până la 1 ianuarie 2016, pentru ca posesorii de cartele preplătite să aibă posibilitatea de a furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare, în caz contrar, urmând anularea numărului de telefon.

Avocatul Poporului a atacat această lege la CCR motivând că actul normativ nu reglementează criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal și încalcă, în același timp, viața intimă a utilizatorilor de cartele telefonice.

Marți, 16 septembrie, Curtea Constituţională a constatat că dispozițiile legii nu au un caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de cartele preplătite, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet, nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date.

Luni, procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a criticat acțiunea Avocatului Poporului susținând că legea este vizibilă și că motivele invocate de acesta sunt neîntemeiate.

Mai multe AICI

 

Back To Top