Categorie: Știri naționale

csmCSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu declaraţia lui Traian Băsescu despre un „ziarist important" care controlează deciziile procurorilor. Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, face apel la preşedintele Traian Băsescu să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să verifice toate declaraţiile magistraţilor, pentru a vedea dacă sunt colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii.

"Fac încă o dată apel la domnia sa (preşedintele Traian Băsescu, n.r.), ca acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii", a spus Horaţius Dumbravă, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivi Digi 24.

Potrivit lui Dumbravă, aceasta este o obligaţie legală, prevăzută de articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în 10 septembrie, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Judecătorul Horaţius Dumbravă preciza atunci că, în măsura în care afirmaţiile preşedintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori.

În caz contrar, arăta membrul CSM în sesizare, Inspecţia Judiciară trebuie să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.

Mai multe AICI

Back To Top