Categorie: Știri naționale

victor-ponta 1Fostul premier Victor Ponta este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale. Dosarul a fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Surse judiciare au declarat pentru EurActiv că Victor Ponta este printre cei vizaţi în dosar.

Ponta a semnat, în ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Aceleaşi surse guvernamentale susţin că multe dintre pretenţiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, de-aici plecând, de fapt, ancheta procurorilor. Chiar vicepreşedintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat în mai 2016 că există posibilitatea ca procurorii să investigheze acest memorandum.„Există această posibilitate ca ei (n.red. procurorii) să investigheze situaţia. Insă, în perioada în care a fost semnat memorandumul era o conducere, iar acum este alta. Înţelegerea era cu statul roman, s-au schimbat câţiva miniştri, dar nu a existat nicio premisă că aceste înţelegeri au fost frauduloase. Ne-am exprimat intenţia de a plăti 200 de milioane de euro, cu condiţia de a constitui fondul de investitii (...) Schimbările de miniştri nu au ajutat acest lucru", a declarat atunci Azamat Zhangulov.

Drumurile în Turcia şi cartela telefonică turcească Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar şi faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private. Ancheta DNA încearcă practic să stabilească dacă termenii memorandumului au fost negociaţi în străinătate.

Back To Top