Categorie: Știri naționale

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă și 20 abțineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor.

Parlamentarii au votat pentru forma de la Comisia juridică a actului normativ, potrivit căreia fiecare lună executată de un deținut în condiții necorespunzătoare îi va aduce o reducere cu șase zile a pedepsei.
Beneficiul este dublu decât cel prevăzut în proiectul întocmit de Guvern, în care Executivul se referea la o reducere a pedepsei cu numai trei zile, la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare. Prin asta se înțelege una dintre condițiile prevăzute, de asemenea, de proiectul de lege: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și a cerințelor de igienă; existența infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
În schimb, în calcul nu intră perioada în care deținutul a fost internat în infirmerie sau dacă a fost despăgubit pentru condițiile de detenție.
Autoritățile au cel mult patru luni la dispoziție să evalueze penitenciarele și situația fiecărui deținut, din perspectiva condițiilor în care execută pedeapsa.
Camera Deputaților a fost decizional în acest caz.
USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României pe marginea proiectului legii privind executarea pedepselor, susținând că prevederile acestuia sunt, de fapt, "o grațiere mascată" și că se creează "posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral și periculos". "Se va crea o discriminare bazată pe avere: deținuții care au situație materială bună sau o familie care să îi susțină vor putea să renunțe mai ușor la salariul pentru munca prestată, față de un deținut fără susținere sau fără familie", a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, citat într-un comunicat transmis de partid.

Back To Top