Categorie: Știri naționale

Federația sindicală SANITAS a solicitat Primăriei Capitalei și Poliției aprobare pentru o acțiune de pichetare joi, 25 mai, în fața ministerelor Muncii și Sănătății, sindicaliștii fiind nemulțumiți de actuala lege a salarizării.

„Am depus cerere de aprobare (a pichetării, n.r.) și la Primărie și la Poliție, sper să ne asculte. Dacă nu, începem greva generală. Joia viitoare este convocat și Consiliul Național al Federației SANITAS, care poate decide și alte mișcări. Adică până joia viitoare nu se întâmplă nimic, joia viitoare probabil Consiliul Național vă decide un plan mai amplu de acțiuni. Sper să își dea seama că greșesc, cel puțin cu sănătatea”, a declarat vineri președintele SANITAS București, Viorel Hușanu.

Una dintre nemulțumirile sindicatului este un amendament votat recent privind limitarea sporurilor, informează România TV. „Am înțeles că s-a semnat într-o cameră, în Comisia de Muncă, s-a schimbat cumva un amendament iar limitarea de 30% nu mai este la ordonator de credit, ci la ordonatorul principal de credite, dar tot este nemulțumitoare, pentru că în sistemul de sănătate sunt locuri de muncă cu înalt grad de periculozitate, care au sporuri cuprinse între 30% și 50%. Spitalul de Psihiatrie sau spitalul de TBC, secțiile grele, cum sunt cele de la ATI, SMURD, oncologie, au în momentul de față un spor cuprins între 30% și 50%. Dacă ne limitează sporurile la 30% și legea spune acum, în faza de draft, că în acești 30% vor fi cuprinse și alte sporuri, privind norma de hrană, sporurile de sâmbătă și duminică, care în lege este de 100% pentru ora lucrată, voucherul de vacanță, deja se depășesc 30% aceste sporuri. Unde va mai fi sporul de periculozitate.... Este o păcăleală, sau o rea-voință pentru sănătate”, a spus Viorel Huşanu.

De asemenea, sindicaliştii solicită în continuare eliminarea diferenței salariale între asistenții medicali cu studii de postliceală și asistenții medicali cu studii superioare, lucru de care spun că guvernanţii nu au ţinut cont până acum, mai notează România TV.

Back To Top