Categorie: Știri naționale

baniOdată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat am putea plăti amenzi rutiere mai mari, iar companiile de stat ar putea recurge la concedieri. Sunt câteva dintre efectele negative pe care le-au identificat analiștii fiscali până în prezent. Alianţa de la guvernare promite însă că vom rămîne cu mai mulţi bani în buzunar, pentru că taxele vor fi tot în sarcina firmelor.

Creşterea salariului minim pe economie nu va fi o veste bună pentru toată lumea, dacă Guvernul va transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Vor pierde cei care astăzi câştigă 2.000 de lei, atrag atenţia specialiştii, informează Digi 24, care arată că pierderea, în acest caz, ar fi de 200 de lei. La un salariu minim pe economie de 1450 de lei brut în prezent, câştigul „în mână” al unui român este de 1117 lei. Pentru acesta angajatorul cheltuieşte 1922 de lei. Prin majorarea salariului minim brut la 2000 de lei, angajatul va câstiga mai bine cu 183 de lei. Costurile angajatorului vor creşte cu aproximativ 130 lei.

„O astfel de modificare va pune presiune şi pe sectorul public să facă o restructurare destul de dureroasă a numărului de angajaţi”, spune Emilian Duca, analist fiscal citat de Digi 24.

Şi amenzile rutiere pot creşte cu până la 30%. Mai mult, sunt patroni care ar putea cere renegocierea contractelor cu angajații, notează aceeaşi sursă.

Back To Top