Categorie: Știri naționale

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al României, cu privire la comunicatul de presă transmis de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în urma percheziţiilor care au avut loc, luni, la această instituție.

Procurorii așteaptă ca Parchetul General să se sesizeze din oficiu "cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (VEZI DETALII)", după cum se explică în comunicatul DNA. Anchetatorii spun că "regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală", mai precizează sursa citată.
Solicitarea DNA vine în urma unui comunicat al ministerului amintit, transmis în cursul zilei de marți. "În cursul zilei de luni , 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor. Dorim ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și să aflăm adevărul, astfel încât să știm dacă au fost comise fapte în afara legii. Ne exprimăm pe această cale încrederea în corectitudinea acțiunilor întreprinse de către autoritățile statului, precum și în competența și corectitudinea justiției din România", a anunțat, pe 1 august, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Back To Top