Categorie: Știri naționale

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, modificările propuse prin pachetul de legi ale Justiției.

Una dintre principalele schimbări prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri care nu-l mai include pe președintele României. "Toate funcțiile — că este procuror general, adjuncți, șef la DIICOT, la DNA, adjuncții dânșilor — să decidă Secția pentru procurori din CSM, (...) la propunerea ministrului Justiției, pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care, la rândul lor, trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime efectivă în funcție. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secția pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiției. Aici vreau să vă fac referire la una dintre condiționalitățile, una dintre cerințele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor în funcții, care recomandă, în același timp, neamestecul factorului politic", a anunțat Toader în conferința de presă care a avut loc miercuri.
Și procedura de numire în funcțiile de conducere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar urma să se modifice "parțial", în sensul că președintele ÎCCJ va fi numit în continuare de către șeful statului, numai că propunerea nu va mai fi făcută de plenul CSM, ci Secția pentru judecători.
O altă modificare avută în vedere prevede creșterea duratei mandatelor de conducere de la instanțe și Parchete de la trei la patru ani. Modificarea nu se aplică, însă, și mandatelor în derulare.
"Propunem ca pe viitor funcțiile de conducere să aibă un mandat de patru ani. Fac o cuvenită precizare: sunt niște principii de rang constituțional care spun că mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii. Dacă modificările se adoptă și intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, mandatele care sunt în curs nu sunt afectate, nu sunt prelungite, pentru că este împotriva regulilor constituționale și a deciziilor CCR, decizii pe care mai că pretind că le-aș cunoaște", a declarat Tudorel Toader.

Back To Top