Categorie: Știri naționale

Autoritățile române atenționează utilizatorii platformelor on-line cu privire la știri false, distribuite masiv în ultimele zile, referitoare la criza Covid-19.

 

Informarea oficială se referă la un site care pune în circulație știri false, redactate în limba română, de pe platforme din Rusia:

"Atenționăm opinia publică asupra unor informații false puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare. Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook. Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: «UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID».

În conținutul articolului se susține:

«250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume!

Valul de virus ce loveşte ţara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.

Azi dimineaţă, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitală, unde se îndrepta acesta deocamdată nu se cunoaşte.

Şoferul a fost reţinut pentru 72 de ore, poliţia a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanţele incidentului. Autorităţile încă nu au venit cu o explicaţie... »

Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!

Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate.

Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale".

Back To Top