Categorie: Știri naționale
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat azi, la întoarcerea de la şedinţa informală a Consiliului Europei,
că a fost o reuniune decisivă, pentru a arăta voinţa liderilor politici de a redresa situaţia economică a Uniunii Europene.

Vorbind despre nivelul de îndatorare al statelor UE, Băsescu a spus că datoria totală a României este de 97,9 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro reprezintă datoria publică. 

Diferenţa e reprezentată de datoria privată: a populaţiei şi a societăţilor comerciale.

"Europa de dinainte de criză nu mai seamănă cu Europa de astăzi şi cu Europa de mâine", a declarat şeful statului. Potrivit acestuia, "iluzia traiului pe datorie s-a spulberat" nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană. 

"Românii au fiecare în spatele lor 4.570 de euro datorie. Vorbesc şi de datoria privată, totul la un loc. Asta rezultă din raportul 97,9 miliarde euro total datorie la 21,41 milioane locuitori, cifra oficială a ultimului recensământ", a spus Băsescu.

El a arătat că, luând în considerare cifra de 4.570 euro, rezultă că suntem statul cu cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Datoria publică pe cap de locuitor - cea pe care statul a făcut-o în numele nostru - e de circa 1.000 de euro. Back To Top