riscurile la locul de muncă
Categorie: Știri naționale
  • Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (28 aprilie), dedicată și comemorării lucrătorilor decedați sau răniți, oferă anul acesta un prilej pentru a analiza cum s-a schimbat perspectiva în domeniul SSM în ultimii doi ani, în contextul pandemiei.
  • Suspendarea unor activități sau trecerea în regim de telemuncă au eliminat riscurile legate de infectare și accidente la locul de muncă, însă au creat alte probleme, remarcă specialiștii de la Inspecția Muncii.

“La nivelul României, în ultimii doi ani s-a constatat o scădere a numărului total de accidentați față de anii anteriori (o medie de aproximativ 4750 persoane în 2020-2021 față de mai mult de 5800 în 2018-2019). O descreștere accentuată a avut-o şi numărul de persoane care și-au pierdut viața în accidente de muncă (de la 278 în 2019 la 153 în 2021). Evoluția negativă a accidentelor de muncă a fost determinată, evident, în primul rând de modificările aduse de pandemia COVID-19, de la amenințarea imediată a dobândirii virusului, până la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele. Aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători”, a punctat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Acesta a arătat că pandemia a expus toți lucrătorii și oamenii din lume la riscul de infectare cu noul coronavirus, în mai mare sau mai mică măsură. Potrivit datelor transmise Inspecția Muncii, "unii lucrători au fost expuși în mod special acestui risc, cum ar fi cei din asistența socială și de la urgență. Conform analizei O.I.M., până la 20-30% din cazurile de COVID-19 pot fi atribuite expunerii de la locul de muncă în unele ţări şi 14% din totalul infectărilor au fost ale lucrătorilor din sănătate. Măsurile de atenuare a răspândirii virusului au introdus alte riscuri, cum ar fi riscurile chimice, determinate de utilizarea frecventă a soluțiilor de curățenie şi dezinfecție”.

Riscurile derivate din noile forme de derulare a activității

“Trecerea la noi forme de aranjamente de muncă, precum răspândirea pe scară largă a telemuncii, a prezentat multe oportunități pentru lucrători, dar și potențiale riscuri de SSM, în special, riscuri psihosociale și de violență. Inspecția Muncii a aderat la preocupările internaţionale în domeniu, implicându-se activ, prin acte normative, îndrumări, controale şi activități de informare-conștientizare on-line, în combaterea răspândirii efectelor pandemiei COVID-19 şi în consolidarea sistemelor SSM”, au mai arătat inspectorii de muncă.

VEZI ȘI: Inspecția Muncii, controale de amploare la stațiile de distribuție a carburanților auto

 

Back To Top