Categorie: Știri naționale

  ziua-cartiiAflată sub patronaj UNESCO, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, marcată anual pe 23 aprilie, este cea mai mare sărbătoare mondială a publicaţiilor şi lecturii, recunoscută în peste 100 de ţări din toată lumea.

La originea acestei sărbători se află simbolistica zilei de 23 aprilie, în care au murit, în acelaşi an (1.616), William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Totodată, ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană. Pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. În 1.923, librarii catalani au oferit, în această zi, câte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată, tradiţie păstrată până azi, precizează elefant.ro.

Obiectivele principale ale acestei sărbători este de a încuraja copiii și tinerii să revină la practica lecturii, dar şi să promoveze accesul la cărţi şi la oportunităţile de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Cărţii va fi marcată în mai multe oraşe ale ţării, cea mai mare librărie online din ţară dăruind 3.000 de cărţi în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Braşov. Acţiunea este sprijinită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Back To Top