Categorie: Știri naționale

esapamentTimbrul de mediu, care are valori de la sub 50 de euro, pentru un autoturism nou Euro 5, la peste 2.500 de euro, pentru unul Euro 3 de 10 ani - intră în vigoare vineri, pe fondul multiplelor decizii de restituire a vechii taxe auto, care vor costa statul, anul acesta, 400 de milioane de lei, scrie Mediafax.

 

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini. Suma care ar trebui să ajungă la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), din încasarea timbrului de mediu pe 2012, este estimată astfel la 700 de milioane de lei.

Pe de altă parte, în urma deciziilor definitive de restituire a vechii taxe obţinute în instanţă, statul va plăti anul acesta o sumă estimată la 400 de milioane de lei.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Noua formulă de calcul conduce la o creştere în medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru cele Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

La maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-Euro, practic, se va aplica vechii taxe de mediu o cotă de reducere între 60 şi 90 la sută, în timp ce în cazul autoturismelor Euro 3, Euro 4 şi Euro 5, timbrul de mediu va fi calculat, în principal, în funcţie de emisia de CO2 trecută în cartea de identitate a maşinii, luată în calcul în întregime, faţă de 30 la sută, cât avea pondere în vechea taxă.

Back To Top