Categorie: Știri naționale

dan-voiculescu1Dan Voiculescu a fost pus oficial sub urmărire penală pentru complicitate la şantaj în dosarul Antena Group - RCS&RDS. Voiculescu a fost chemat luni dimineaţa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El declarase că urmează să fie audiat în calitate de martor.

„Inculpatul (n.r. - Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group) s-a folosit de funcţia importantă pe care o deţine în cadrul grupului Intact Publishing, aflându-se în poziţia de a exercita o mare influenţă asupra opinei publice, pentru a obţine beneficii materiale, valoarea folosului urmărit de inculpat fiind extrem de ridicată. Instanţa reţine că inculpatul a exercitat acte diferite şi variate de presiune asupra părţii vătămate, menite să amplifice starea de temere a acesteia, în scopul de a obţine perfectarea unui contract în condiţii avantajoase.

Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele faptului că este conducătorul unui important trust media, înţelegând să valorifice informaţiile obţinute în această calitate, în interesul său şi al companiei pe care o conduce, îngrădind libertatea psihică a părţii vătămate", arată motivarea instanţei.

Sorin Alexandrescu îl şantaja pe Ioan Bendei pentru a obţine semnarea unui contract prin care RCS-RDS să retransmită şi să distribuie prin satelit programele ANTENA Group, pe o perioadă de 5 ani, la un preţ maxim de 0,6 euro pe lună pentru fiecare abonat, adică în valoare de aproximativ 7,2 milioane de euro anual (un total de 36 milioane de euro pe 5 ani). Ulterior, Alexandrescu şi-a diminuat pretenţiile, scăzând preţul la 0,4 euro lunar pe abonat, adică la un total de 20 de milioane de euro pe 5 ani.

Obiectul şantajului era un contract între RCS-RDS şi firma şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, prin care acesta primea 3,5 milioane de euro. Acest contract era prezentat drept o mită.

STENOGRAMELE ŞANTAJULUI

Sorin Alexandrescu: Omul care a primit primu' plicul ... e într-o oră aici.
Camelia Voiculescu: Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre' să ai super grijă, te rog!? Ştii că ... Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.

Ulterior, şi Dan Voiculescu vorbeşte cu Sorin Alexandrescu despre contractul cu RCS RDS.

Dan Voiculescu: Cum merge treaba cu(...)?
Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
Dan Voiculescu: Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci, lucrăm la ea.
Dan Voiculescu: Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
Dan Voiculescu: Bine. Da' nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da' vă spun eu când ne vedem faţă în faţă."

În tot acest timp, spun procurorii, Sorin Alexandrescu, director la Antena Group, îl şantaja permament pe reprezentantul RCS RDS, Ioan Bendei.

Alexandrescu Sorin: (...) Nici nu vă daţi seama cam ce poate ieşi din asta!
Ioan Bendei: (...) Porneşti campania asta şi vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom'ne, că i-am dat şpagă lu' ăsta? Sau cum... nu, aici eu... Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!
Alexandrescu Sorin: Credeţi-mă ce vă spun eu dumneavoastră că nimic din ce s-a întâmplat cu banii ăia nu are legătură cu contractul!
Ioan Bendei: Da' cum de zice că am dat şpagă eu lu' (...) Asta mă doare!

Sorin Alexandrescu îi explica lui Bendei că ştia ce înseamnă o ştire compromiţătoare la adresa unei companii, mai ales în cazul în care aceasta poartă negocieri pentru obţinerea unor finanţări externe.

Alexandrescu Sorin: Listarea asta, ce vreţi să faceţi voi cu fondurile, ţi-o spun clar! (...) Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu... jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! (...) Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam... am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim!

Back To Top