Categorie: Administraţie

iulian teodorescu cl ploiesti interimarVineri, 13 martie 2015, Consiliul Local Ploiești a constatat demisia fostului edil Iulian Bădescu hotărând, totodată, numirea în funcția de primar interimar al municipiului Ploiești a avocatului Iulian Teodorescu. Ședința de consiliu local a adunat șefi de partide, miniștri, secretari de stat, presă dar și oameni simpli care au venit să asiste la un eveniment rar întâlnit în istoria unui oraș, așa cum este constatarea demisiei unui primar aflat în arest preventiv și nominalizarea unui interimar în fruntea urbei, până la organizarea alegerilor. Noul edil al Ploieștiului, Iulian Teodorescu, ocupă, începând cu anul 2012 și funcția de viceprimar al municipiului. Teodorescu este un avocat cunoscut în Ploiești, având și o experiență importantă în administrația locală – actualul primar interimar al Ploieștiului este la al patrulea mandat de consilier local.

Întâlnirea de vineri a consilierilor locali a cuprins două momente separate – primul - Ședința extraordinară de CL conținând un singur punct pe ordinea de zi – Proiect de hotărâre prin care se ia act de demisia primarului și un al doilea episod, în care consilierii au votat și adoptat un „Proiect de hotărâre privind preluarea atribuțiilor primarului municipiului Ploiești", vot care a culminat cu nominalizarea lui Iulian Teodorescu în poziția de primar interimar al municipiului-capitală de județ.

Întâlnirea consilierilor ploieșteni nu a fost lipsită de discuții în contradictoriu. Opoziția, prin vocea consilierilor liberali Ionuț Ionescu și Gheorghe Sârbu a anunțat că participă la ședință, pentru asigurarea cvorumului, însă refuză să voteze nominalizarea lui Iulian Teodorescu în funcția de primar interimar. Consilierii liberali au argumentat decizia de abținere la vot spunând că ar fi trebuit, din punct de vedere moral, ca cei doi viceprimari, Iulian Teodorescu și Raul Petrescu să se retragă și să lase locul altor consilieri în pozițiile de viceprimari ai municipiului, pentru că Teodorescu și Petrescu ar fi făcut echipă cu Bădescu.

În replică, Teodorescu a spus că întotdeauna și-a făcut datoria ca viceprimar, în virtutea fișei postului și a sarcinilor trasate de șeful executivului, neexistând nici un motiv ca să se retragă. Totodată, Iulian Teodorescu a spus că o demisie și din partea viceprimarilor nu ar duce decât la blocarea întregii administrații Ploieștene.

Chiar și cu abținerea consilierilor liberali, cele 15 voturi în favoarea nominalizării lui Iulian Teodorescu i-au asigurat acestuia postul de primar interimar al municipiului Ploiești.
Celălalt viceprimar, Raul Petrescu, și-a anunțat, înainte de vot, intenția de a susține candidatura lui Teodorescu, după ce cu o zi înainte au existat discuții în contradictoriu între cei doi cu privire la ocuparea acestui post.

Surse din politică ne-au informat că Petrescu a cedat sfaturilor din interiorul partidului, dar și din partea celorlalți colegi de alianță politică, acceptând, până la urmă, să susțină, așa cum spuneam, candidatura lui Teodorescu.

Declarații complete în format text și video în continuare.

Consilierul Ionuț Ionescu a luat cuvântul, specificând faptul că vorbește în calitate de „lider al grupului PNL" din CL Ploiești, solicitând ca ambii viceprimari să se retragă, „să facă un gest de onoare, să se meargă pe o figură nou, care să șteargă această pată peste Ploiești.

Ionuț Ionescu: „Din păcate, suntem aici să stabilim un om care să ducă la bun sfârșit proiecte importante, proiecte europene, proiecte care dacă nu sunt finalizate vpor avea un impact financiar asupra viitorului acestui oraș. De aceea cu responsabilitate, grupul PNL a solicitat și în presă și în grupul operativ ca ambii primari să facă un gest de onoare și să se retragă, mergând pe o figură complet nouă, care să curețe această pată în care ne aflăm astăzi, o figură care să aducă speranța ploieștenilor. Vă rugăm, încercați să gândiți pentru ploieșteni", a declarat Ionuț Ionescu,

Gheorghe Sârbu: „Am să întăresc ceea ce a spus liderul grupului nostru, vorbesc acum ca vicelider acestui grup. Având în vedere că ce am cerut noi dumneavoastră nu ați îndeplinit, noi vom participa la ședință, dar nu vom participa la vot, dacă nu țineți cont ca cei doi viceprimari să facă un pas înapoi, iar noi să alegem două figuri noi care să conducă mai departe activitatea.

George Pană: „Domnule consilier, vorbiți în numele întregului grup?"

Gh. Sârbu: "Vorbesc în numele întregului grup, participăm la ședință, dar nu vom participa la vot"

Raul Petrescu – viceprimar: Propunerea mea și susținerea mea totală sunt față de domnul Teodorescu, pentru că experiența și expertiza domniei sale pot duce alături de noi toți, de consiliul local, aceste proiecte la bun sfâșit. Este o chestiune legată de responsabilitate față de comunitate și față de toate aceste proiecte pe care ni le-am asumat să continuăm aceste activități și să nu blocăm aceste proiecte. Alianța de centru-stânga, PSD, UNPR, PC și PLR susține candidatura domnului Iulian Teodorescu.

George Pană, președinte de ședință: Mulțumesc domnule consilier, înțeleg că este o declarație expresă că dumneavoastră nu doriți să candidați pentru a prelua atribuțiile postuluide primar.

Iulian Teodorescu – viceprimar: În primul rând, un răspuns celor doi colegi care au deschis ședința – în primul rând nu există nici un motiv care să ne facă pe noi, ce doi viceprimari, să nu acceptăm ce spune sensul legii, ca unul dintre cei doi viceprimari să preia sarcinile fostului primar. Ca atare, o demisie din partea noastră nu ar face decât să blocheze total administrația locală. Nu există nici un motiv care să ne determine să ne dăm demisia. Până acum ne-am îndeplinit atribuțiile conferite de lege. Consider că Ploieștiul nu este într-o pată cum s-a spus, Ploieștiul este un șantier, pentru ca peste doi ani să arate altfel, să devină într-adevăr o metropolă europeană. Ca atare, înțeleg să îmi asum ce prevede lege, să preiau sarcinile primarului municipiului Ploiești.

VIDEO cu ședința de Consiliu Local Ploiești și cu declarațiile complete ale participanților în continuare.

Video 1: 26 de voturi pentru, ordinea de zi și proiectul de hotărâre privind constatarea demisiei lui Iulian Bădescu au fost adoptate.

{avsplayer videoid=57 width=690 height=400}

Video 2: Dezbaterea consilierilor locali înainte de votul pentru nominalizarea lui Iulian Teodorescu în funcția de primar interimar al municipiului Ploiești. Schimb de replici între Putere și Opoziție:

{avsplayer videoid=58 width=690 height=400}

Video 3: Consilierul George Botez anunță rezultatul votului consilierilor locali prezenți la ședința din 13 martie, când a fost nominalizat avocatul Iulian Teodorescu în funcția de primar interimar al municipiului Ploiești

{avsplayer videoid=59 width=690 height=400}

Video 4: Iulian Teodorescu (PLR) susține un discurs în fața Consiliului Local Ploiești, după anunțarea validării sale în funcția de primar interimar al municipiului Ploiești, în care anunță că va continua proiectele municipalității. De asemenea, Teodorescu nu uită să atace, în discursul său, pe liberali, foști colegi de partid cu acesta.

{avsplayer videoid=60 width=690 height=400}

 

Back To Top