Categorie: Administraţie

Un proiect cu finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană a dus Primăria Comarnic într-o criză financiară profundă, administraţia locală ajungând să aibă datorii uriaşe. Pentru că obiectivul nu s-a finalizat la timp, Primăria este acum obligată să returneze către Ministerul Dezvoltării toţi banii europeni primiţi pe parcursul lucrărilor.

Demarat în sesiunea de finanţare 2007-2014, proiectul propunea construirea unui centru de afaceri şi modernizarea mai multor drumuri locale, iar contractul de execuţie a avut termenul limită pe 31 decembrie 2015. Lucrările nu s-au finalizat în termenul impus de UE, aşa că şi-a pierdut eligibilitatea, iar Ministerul Dezvoltării din România, care a avut rolul de autoritate de management, a solicitat returnarea tuturor sumelor primite anterior de Primăria Comarnic. În total, s-a strâns un milion de euro, bani pe care autorităţile trebuie cumva să-i achite, cu toate că suma se apropie de valoarea bugetului pe un an întreg al Primăriei.

În plus, administraţia oraşului Comarnic riscă să fie obligată să achite şi penalităţi de 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

„Ministerul ne-a dat în judecată, procesul este în derulare în instanţă. Ni se cere să returnăm suma de 1 milion de euro, la care se adaugă 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Am încercat să facem un credit bancar pentru a plăti această sumă, însă comisia de avizare din Ministerul Finanţelor nu a vrut să dea acceptul, precizând că ar fi fost de acord doar cu un împrumut pentru proiecte de investiţii, nu pentru plata unei datorii. Am făcut demersuri şi pentru iniţierea unui proiect de hotărâre prin care Guvernul să ne ajute cu suma respectivă, însă până acum nu am avut succes. Nu ştim de unde vom face rost de aceşti bani, veniturile proprii ale localităţii fiind de aproximativ 7 milioane de lei pe an. Avem zile când nu reuşim să încasăm 1.000 de euro. Eu am venit la conducerea Primăriei în iunie 2016, caut soluţii pentru depăşirea acestui blocaj”, a declarat primarul oraşului Comarnic, Sorin Popa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, propune varianta unei reeşalonări a datoriei. „Sper ca ANAF-ul să accepte o eşalonare de plată. Primăria Comarnic este într-o situaţie deosebit de grea. Noi îi vom ajuta în acest an, din fondurile disponibile pentru parteneriate, astfel încât să poată să facă şi ei ceva în localitate în această perioadă. O să-i sprijinim pentru proiecte de modernizare, în schimb, potrivit prevederilor legale, pentru plata datoriei nu avem cum să alocăm fonduri", ne-a declarat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.

Back To Top