Categorie: Administraţie

"Bugetul de investiţii pe 2019 tinde spre zero", anunţa, de mai multe săptămâni, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, care insistă că singura soluţie ca municipalitatea să poată finanţa proiecte de dezvoltare în acest anh ar fi contractarea unui împrumut bancar. Luni, de la ora 15.00, este convocată o şedinţă a Consiliului Local, în care, potrivit ordinii de zi, forul legislativ ploieştean urmează să discute atât despre contractarea acestui credit, de aproape 190 de milioane de lei, cât şi despre preluarea terenului de la fosta unitate militară de pe strada Torcători, solicitat în perspectiva construirii viitorului spital municipal de urgenţă, dar şi despre un nou centru de radioterapie oncologică.

Astăzi, de la ora 15.00, este programată o şedinţă extraordinară a CL Ploieşti, iar pe ordinea de zi apare încă o dată proiectul de hotărâre pentru contractarea unui credit în valoare de 188.712.306 lei, pe o perioadă de 13 ani. Iniţiatorul, primarul municipiului, propune o perioadă de graţie de trei ani, în care să se plătească doar comisioane, suficientă încât instituţia să încheie alte credite mai vechi, iar cota de îndatorare a bugetului local să nu crească. Vor urma, conform propunerii, alţi zece ani de returnare.

Pe lista obiectivelor de investiţii care ar urma să fie finanţate din aceşti bani se regăsesc 19 proiecte propuse de municipalitate, printre care apar extinderea reţelelor de canalizare (cu o propunere de 13,6 milioane de lei), amenajarea intersecţiei de la ieşirea spre Bucov, în dreptul aşa-zisului giratoriu al ruşinii (cu aproape 5,6 milioane alocate), reabilitarea pasajelor subterane din Bariera Bucureşti (6,9 milioane), continuarea achiziţiei de autobuze diesel noi, pentru cele 40 de bucăţi rămase din contractul început în 2018 (aproape 32 de milioane), modernizarea sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate (22 de milioane) sau modernizarea străzilor din Mitică Apostol (peste 38,8 milioane).

Tot din acest credit ar urma ca aproape 11 milioane de lei să meargă către construirea unui laborator de radioterapie oncologică, în curtea actualului Spital Municipal. De altfel, în aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi apare şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestei investiţii, la care municipalitatea s-a angajat să realizeze clădirea şi branşamentele, în timp ce aparatura medicală va fi oferită de Ministerul Sănătăţii.

În aceeaşi şedinţă extraordinară de luni e propus pe ordinea de zi, din nou, şi proiectul pentru solicitarea unui teren de aproximativ 7,3 hectare la fosta unitate militară de pe strada Torcători. Aici, în teorie, municipalitatea vrea să realizeze un nou spital de urgenţă, care să aducă sub acelaşi acoperiş cele două unităţi medicale pe care Primăria Ploieşti le are în subordine, şi anume Spitalul Municipal şi Spitalul de Pediatrie. În mod interesant, totuşi, pe lista celor 19 proiecte pentru care Primăria vrea creditul bancar nu apare şi construirea acestui spital. Totuşi, apare o sumă de aproape 5,9 milioane de lei pentru "consolidare şi refuncţionare" la "Schuller".

Back To Top