Categorie: Administraţie

Operatorul sistemului de termie din Ploieşti, Veolia Energie Prahova, solicită plata de la bugetul local a puţin peste 60 de milioane de lei, reprezentând acoperirea unor diferenţe de costuri, conform contractului de delegare, şi plata unor despăgubiri. Solicitarea este bazată pe anumite clauze din contractul cu municipalitatea şi vine după ce, în ultimii ani, autorităţile au mai plătit sume de la bugetul local pentru acoperirea unor diferenţe dintre costul materiei prime prevăzut în tarif şi costul real, mai mare, al gazului achiziţionat de operator.

Conform solicitării Veolia Energie, peste 35,7 milioane de lei ar trebui plătite de la bugetul Ploieştiului pentru a acoperi diferenţele de costuri ale materiei prime, pentru perioada 1 ianuarie 2016 - 31 ianuarie 2019. Pentru că vorbeam despre experienţele similare, în 2017 Consiliul Local a mai aprobat o plată în baza aceleiaşi clauze, atunci în valoare de 13 milioane de lei, aferentă perioadei 2014-2016. Acum, costul este aproape triplu, fiind pus pe seama faptului că între timp preţul gazelor naturale, materia primă folosită de operator, a înregistrat mai multe creşteri succesive.

Separat, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Primăriei Ploieşti, fosta Dalkia a mai cerut o sumă de aproximativ 12.240.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru costurile cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, respectiv o sumă de 12.170.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru costurile neacoperite de tarif cauzate de scăderea cantităţii de energie termică livrată.

Ca să aveţi o imagine despre ce înseamnă această sumă totală de 60 de milioane de lei pentru Primăria Ploieşti, vă amintim că în acest an bugetul instituţiei e estimat la o valoare de 360 de milioane de lei, conform declaraţiilor date de primarul Adrian Dobre, aproximativ 130 de milioane de aici sunt rezervate pentru cheltuielile de personal, iar alte 50 de milioane ar urma să meargă către cheltuielie cu prestaţiile sociale care din 2019, prin decizia guvernanţilor, trec în totalitate în sarcina autorităţilor publice locale.

Back To Top