Categorie: Administraţie

Consiliul Judeţean Prahova a alocat fonduri pentru construirea clădirii care va găzdui primul centru de radioterapie oncologică din Ploieşti, ceea ce însemnaă că lucrările vor putea începe, la mai bine de un an şi jumătate de la anunţarea proiectului. Acordarea finanţării aduce şi o garanţie că proiectul nu va fi şters din lista MinisteruluI Sănătăţii, în condiţiile în care erau avertismente că, dacă nu încep mai repede lucrările, Ploieştiului nu va mai primi aparatura medicală promisă.

 

Conform înţelegerii, Ministerul Sănătăţii va aduce în mai multe localităţi, printre care şi municipiul Ploieşti, aparatură performantă, pentru laboratoare de radioterapie cu energii înalte, iar autorităţile locale trebuie doar să construiască imobilele care le vor găzdui. La Ploieşti, procedurile derulate de Primărie pentru selecţia proiectanţilor şi apoi a executanţilor au durat foarte mult, iar acum, când licitaţia era gata, autorităţile, confruntate cu un buget de criză în 2019, s-au trezit că nu mai au bani. Din acest motiv, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect princ are contribuie cu suma de 4 milioane de lei, reprezentând ceva mai mult de un sfert din valoarea totală a construcţiei. Preşedintele instituţiei, Bogdan Toader, a declarat că, la nevoie, alocarea bugetară ar putea fi suplimentată, precizând totuşi că i s-ar părea corect ca Primăria Ploieşti, beneficiarul programului de investiţii, să asigură măcar 50% din necesar.

„În urma demersurilor făcute de conducerea Spitalului Municipal Ploieşti, am primit promisiunea că, prin Banca Mondială, se va achiziţiona un aparat de radioterapie, cu o singură condiţie, ca noi să construim acel buncăr, aşa cum e denumit el. Am discutat cu Primăria Ploieşti, domnul Dobre a fost foarte receptiv, şi s-a demarat o procedură de achiziţie. În anul 2018, noi am alocat 2 milioane de lei, bani care ni s-au returnat pentru că nu au fost cheltuiţi. A durat aproape un an şi jumătate procedura de selecţie la Primăria Ploieşti, cu diverse argumente, prima dată au subevaluat proiectarea, nu s-a prezentat nimeni la licitaţie de două ori, au revenit, au modificat un pic indicatorii, nu mai contează. Ulterior, licitaţia s-a ţinut şi avem declarat un câştigător, dar nu se poate semna contractul, pentru că nu există sumele necesare. Proiectul nu este doar pentru Ploieşti, este pentru tot judeţul, este un proiect extraordinar de important, bolnavii nu mai trebuie să plece din Prahova, să se ducă la Bucureşti, să parcurgă două ore dus şi două ore întors într-o agonie completă”, a declarat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

„În cazul în care va fi necesar, voi susține inclusiv suplimentarea fondurilor alocate pentru ca acest proiect să se finalizeze. Am discutat cu doamna ministru Sorina Pintea şi ne-a asigurat că, dacă noi am finalizat licitaţia şi începem execuţia, rămânem pe lista aprobată iniţial”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean, care i-a felicitat pe consilierul judeţean Carmen Dumitru, director la Spitalul Municipal în momentul începerii demersurilor, şi consilierul local Marius Dinu, care a făcut demersuri pentru menţinerea proiectului printre cele finanţate.

Back To Top