Categorie: Administraţie

După şedinţa fără rezultat din 26 iulie, reprezentanţii primăriilor din Prahova deservite de operatorul de salubritate Rosal au supus la vot, astăzi, propunerea de reziliere a contractului, motivată de nerespectarea graficului de colectare. Şedinţa s-a încheiat cumva previzibil, cu doar două voturi pentru reziliere, faţă de mai bine de 20 de voturi împotriva ei.

 

Singurii care au votat în favoarea propunerii au fost primarul din Ploieşti, Adrian Dobre, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader. Refuzul reprezentanţilor celorlalte localităţi a fost motivat în special de faptul că, în eventualitatea unei desfaceri a acordului, ADI va aduce, până la o nouă licitaţie, un operator pe o perioadă limitată, care va fi plătit de la bugetele locale, cu posibilitatea recuperării acestor bani de la populaţie printr-o taxă. Decizia l-a enervat pe primarul municipiului reşedinţă de judeţ, care a reluat discuţia despre ieşirea Ploieştiului din această asociere.

"Acest vot dat de către reprezentanţii împuterniciţi de consiliile locale nemulţumeşte total prin prisma a ceea ce avem în Ploieşti, avem platforme în care deşeurile sunt neridicate de o săptămână, dincolo de toate celelalte probleme pe care le-am sesizat de-a lungul timpului. Judecând după acest vot, în celelalte localităţi lucrurile sunt perfecte. I-aş întreba pe colegii mei primari şi ceilalţi reprezentanţi în acest ADI dacă aşa stau lucrurile. Eu o să mă văd nevoit să cer ca municipiul Ploieşti să devină o zonă de sine stătătoare. Şi dacă pentru lucrul acesta nu se va găsi o soluţie în acest ADI, voi fi nevoit să solicit ieşirea din asociere. Nu putem să suportăm consecinţele votului de astăzi şi în continuare să avem probleme majore în Ploieşti, cu gunoaie neridicate de zile întregi. Sunt străzi în zonele de case unde nu au fost ridicate deşeurile de două săptămâni. Sunt mii de sesizări", a declarat, după vot, Adrian Dobre.

A urmat un lung şir de replici în contradictoriu, după ce asociatul Rosal, Bogdan Niculescu, prezent la şedinţa de luni, a reclamat că Primăria nu s-a implicat pentru creşterea gradului de contractare, arătând că, potrivit contractului, operatorul trebuia ajutat de primării să intre în contract cu populaţia acolo unde nu reuşea de unul singur sau, în cazul unui refuz, autorităţile locale erau obligate să impună o taxă specială de salubritate. "Sunt cel puţin 76.000 de locuitori care nu plătesc şi n-au contracte. De fapt, cei care nu plătesc sunt mai mulţi, dar avem proceduri. În alte oraşe, credeţi-mă că au fost astfel de situaţii şi, ca să rezolve problema, a venit primăria de municipiu şi a impus o taxă şi s-a rezolvat. Să prestăm 100% şi să încasăm 65% nu se poate. Plecăm noi acasă, vin alţii, aceeaşi problemă va fi. Nu se poate lucra în aceste condiţii, să pierzi lunar bani şi autoritatea să nu se implice. Dacă autoritatea nu vine în sprijin total, orice operator va avea aceleaşi probleme. Cine o să vină? Nu ştiu soluţiile ideale, dar dacă nu ne luăm banii măcar pe un pic peste 90% din cât prestăm, nu putem fi în marja de a nu avea pierderi. Lucrurile sunt simple, se vede clar câţi cetăţeni sunt în oraş, cât gunoi ridicăm şi cât încasăm", a reclamat reprezentantul Rosal.

Preşedintele Consliului Judeţean Prahova şi al ADI Managementul Deşeurilor, Bogdan Toader, deşi a votat în favoarea desfacerii contractului, a explicat reticenţa celorlalţi mai bine de 20 de delegaţi. "Rezilierea este cel mai uşor lucru. Problema este ce o să punem în loc. Nici în alte localităţi aceste serviciu nu merge perfect, dar ceilalţi primari nu au dorit rezilierea, pentru că atunci plata ar urma să se facă de către autorităţile locale, pe baza unei taxe pe care o vor recupera ulterior. E cunoscut faptul că, de regulă, gradul de încasare e undeva la 65%", a declarat Bogdan Toader, care a sugerat, în urma discuţiilor în contradictoriu dintre operator şi Primăria Ploieşti, ca pe viitor să se renunţe la camerele de precolectare de la blocuri şi să fie amenajate noi platforme de deşeuri, în apropiere, iar taxarea să nu se mai facă la persoană, ci efectiv în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată de fiecare.

Votul de luni, care viza calitatea serviciului, lămureşte doar 50% din scandalul rezilierii, în contextul în care, încă din iunie, ADI Managementul Deşeurilor Prahova, structura care coordonează activitatea în numele primăriilor, a trimis o notificare unilaterală de reziliere a contractului cu Rosal, de data asta pentru neplata redevenţei calculate conform contractului. Supunerea la vot, pentru neridicarea la timp a deşeurilor, ar fi fost văzută ca o "dublare" şi o întărire a primei decizii, mai ales că există semnale că notificarea din iunie ar putea fi atacată în instanţă de operator.

Back To Top