Depus de câteva luni pentru atragerea de fonduri europene, proiectul de modernizare a ieşirii din Ploieşti spre Târgovişte a ajuns din nou, marţi, în discuţia Consiliului Local, care a aprobat, nu fără contradicţii, o modificare privind sumele totale şi repartizarea lor. Obiectivul vizează modernizarea străzii Gheorghe Grigore Cantacuzino începând de la intersecţia cu Şoseaua Vestului şi până în dreptul depoului de troleibuze, acolo unde urmează să apară un terminal multimodal şi un sens giratoriu. Mărul discordiei a fost pasajul de cale ferată situat pe traseu, cel care, de altfel, e şi motivul pentru care traficul rutier se "strangulează" de la patru la două benzi de mers.
Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a forului legislativ local au existat două proiecte de hotărâre, ambele vizând aceeaşi investiţie. Primul a adus o modificare a indicatorilor tehnic-economici aprobaţi anterior, înainte de depunerea cererii de finanţare de la UE, al doilea a adus, implicit, modificări privind cheltuielile pe care municipalitatea şi la va asuma. În total, conform modificării de astăzi, care fusese solicitată după evaluarea făcută de ADR Sud Muntenia, valoarea investiţiei este de 65,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, din care bugetul local ar urma să suporte un pic mai mult de 6,7 milioane, reprezentând cheltuielile neeligibile şi cota de 2% din cele eligibile.
Ambele proiecte de hotărâre intrate marţi pe ordinea de zi a Consiliului Local au fost aprobate, primind câte 16 voturi favorabile. Trei consilieri PSD s-au abţinut la vot, reclamând situaţia juridică neobişnuită a pasajului de cale ferată de care, de altfel, se leagă şi numele zonei Podul Înalt. Acesta se află în proprietatea statului, mai precis la Ministerul Transporturilor, care îl concesionase către CFR, care, mai departe, îl închiriase către o societate comercială care derulează transport de marfă. Practic, Primăria îl preia pe durata lucrărilor, îl modernizează, pentru că altfel nu poate fi lărgită la patru benzi şoseaua de dedesubt, iar la finalul investiţiei îl dă înapoi. Este aceeaşi reţetă care se aplică şi în cazul relocării unor conducte, a explicat primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre. Este acelaşi lucru pe care îl face şi Compania Naţională de Investiţii, care bagă bani publici într-un obiectiv şi apoi îl cedează unei autorităţi locale. Practic, bunul respectiv rămâne tot al statului, inclusiv după modernizare. Consilierii care s-au abţinut au argumentat, totuşi, că aici există o diferenţă, în contextul în care singura entitate care foloseşte calea ferată respectivă e o firmă privată. "Sunt de acord cu oportunitatea. Dar nu ştiu cât este de legal", a argumentat consilierul Ştefan Dănescu. "Acea cale ferată deserveşte nişte firme, care plătesc taxe şi impozite la Ploieşti", a replicat liberalul Gheorghe Sârbu.
Proiectul prevede modernizarea străzii Cantacuzino, fosta 23 August, începând de la intersecţia cu Şoseaua Vestului şi până aproape de podul rutier din zona Cardinal Motors. În zona Podul Înalt, şoseaua urmează să fie lărgită de la două la patru benzi. Tot în apropiere, la intersecţia cu strada Eremia Grigorescu, urmează să fie amenajat şi un sens giratoriu, pentru facilitarea accesului maşinilor care veneau dinspre zona Dinu sau de pe strada Târgoviştei. O mare parte a investiţiei urmează să meargă către amenajarea unui terminal multimodal, pe o parte din terenul actualului depou de troleibuze din zona Podul Înalt. Presupunând că teoria va fi şi pusă în practică, terminalul e gândit atât pentru a prelua TIR-urile care parchează în imediata vecinătate plus mijloacele de transport în comun, cât mai ales pentru a fi folosit de navetişti, care vor avea posibilitatea să-şi parcheze maşinile aici şi să-şi continue drumul cu mijloacele de transport în comun. Un al doilea sens giratoriu inclus în acest proiect urmează să apară în dreptul acestui terminal.