Categorie: Administraţie

Prefectura Prahova a anunţat că sunt în derulare controale în tot judeţul cu privire la respectarea legislaţiei care obligaă la îndepărtarea ambroziei de pe terenuri. După aproape 300 de somaţii trimise până la începutul lunii iunie, acum inspectorii verifică dacă proprietarii au trecut la treabă. Dacă n-au îndepărtat ambrozia, considerată una dintre cele mai alergenice plante, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

 

"Potrivit Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și a normelor de aplicare a acesteia, verificarea și identificarea terenurilor infestate cu această plantă care produce alergii de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile locale, prin intermediul consilierilor de specialitate. În urma constatărilor din teren, acestea întocmesc un centralizator până la data de cel târziu 25 mai a fiecărui an. În baza datelor centralizate, autoritățile locale transmit somații, până pe data de 5 iunie a fiecărui an, tuturor proprietarilor/administratorilor (persoane fizice și/sau juridice) pe ale căror terenuri au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia", a amintit Prefectura Prahova, într-un comunicat de presă transmis vineri, în care menţionează că în judeţ au fost transmise, în acest an, 293 de somații.

"După această primă etapă, verificarea și constatarea nerespectării de către cei în cauză a măsurilor de combatere a buruienii ambrozia se fac de către o comisie mixtă (formată din patru specialiști), constituită prin Ordin al Prefectului și coordonată de către direcțiile pentru agricultură județene. Primul control efectuat de comisia mixtă se derulează, anual, între 1-15 iulie, iar în cazul constatării nerespectării prevederilor Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau cei care au în administrare terenurile pe care au crescut focare de ambrozie primesc un prim AVERTISMENT. În prezent, aceste controale sunt în plină derulare în Prahova, iar comisia a emis deja zece avertismente. Astfel de verificări vor mai fi realizate și între 16-31 iulie și îi vor viza pe toți cei care au fost avertizați în primă fază, iar dacă sunt constate nereguli și de această dată, atunci cei în cauză sunt sancționați cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, conform art.3 alin2 din lege", a mai transmis Prefectura Prahova.

Back To Top