Categorie: Administraţie

Camera de Conturi Prahova a finalizat controlul la Consiliul Judeţean, care arată că în 2019 şi prima parte a lui 2020 instituţia a înregistrat mai multe prejudicii, majoritatea reduse ca valoare, atât din activitatea proprie, cât şi de pe urma unor parteneriate cu primăriile, în care administraţiile locale au decontat lucrări supraevaluate sau inexistente. Cea mai mare "gaură" a venit de la firma de salubritate Rosal.

 

În cazul parteneriatelor cu primăriile, Curtea de Conturi a găsit nereguli în cinci cazuri, la Ploieşti, Adunaţi, Gorgota, Proviţa de Sus şi Râfov. În toate cazurile a fost vorba despre bani oferiţi de la bugetul judeţului pentru sprijinirea unor proiecte de dezvoltare locală, proiecte la care plăţile au fost gestionate de autorităţile locale şi la care inspectorii Curţii de Conturi au considerat că primăriile au făcut cheltuieli nejustificate, pentru lucrări inexistente acceptate la plată. Pe baza proporţiilor în care CJ Prahova şi cele cinci primării au contribuit cu bani la proiecte, auditorii au calculat cu bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma de aproape 32.000 de lei. A fost identificată o neregulă şi la un contract propriu de lucrări al Consiliului Judeţean, pentru consolidarea DJ 102N, în Ceptura, proiect cu o valoare totală de 5,6 milioane şi la care Curtea de Conturi a considerat că a fost plătită nejustificat, pentru decontarea unor consumuri supraestimate cu utilajele, o sumă de 47.200 de lei, la care s-au adăugat şi penalităţi de puţin peste 2.800 de lei. Alte prejudicii au fost constatate, conform raportului, şi de pe urma neîncasării redevenţei de la propria firmă a Consiliului Judeţean care gestionează staţia de brichetare a deşeurilor lemnoase de la Văleni, vreo 33.000 de lei cu tot cu penalităţi, sau neîncasarea unor penalităţi de circa 46.400 de lei de la o asociere de firme care nu dusese la bun sfârşit un contract de lucrări, din culpa executantului.

În cele mai multe dintre cazuri, raportul Curţii de Conturi relevă nereguli de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei, multe dintre ele generate de entităţi partenere sau asociate, în condiţiile în care în anul 2019 Consiliul Judeţean Prahova a gestionat un buget de aproape 360 de milioane de lei.

O problemă ceva mai consistentă, cel puţin ca valoare, constatată la auditul efectuat în acest an ţine de plăţile premergătoare unor lucrări de investiţii efectuate în perioada 2008-2018 pentru "obiective de investiţii a căror realizare este incertă". Cu alte cuvinte, auditorii consideră că instituţia a plătit studii şi proiecte tehnice, însă nu le-a pus şi în aplicare. Ar fi o sumă de aproape 2 milioane de lei, practic bani irosiţi în proiecte fără finalitate, cu menţiunea că, în teorie cel puţin, unele dintre acele obiective de investiţii încă ar mai putea ajunge să fie pusă în practică.

De departe cel mai mare prejudiciu, în schimb, vine de pe urma relaţiei contractuale dintre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" şi Rosal. Curtea de Conturi susţine că entitatea publică nu încasase până la 30 aprilie 2020 o redevenţă în valoare de 4.328.541 de lei, datorată de operator pentru folosirea infrastructurii de deşeuri puse la dispoziţie de autorităţi. La această sumă, auditorii au calculat penalităţi de întârziere în valoare de puţin peste 746.000 de lei.

Back To Top