Categorie: Administraţie

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a prezentat pe larg situaţia de la fosta groapă de gunoi, unde malul dinspre râul Teleajen s-a rupt, dar şi istoricul lucrărilor efectuate aici. În linii mari, la şase zile de la prima intervenţie, riscul unei surpări a malului, care să ducă la poluarea râului, a fost redus considerabil, însă pentru a rezolva definitiv problema e nevoie de lucrări mult mai ample, care urmează să fie demarate anul viitor, a anunţat primarul.

 

În prima parte a conferinţei de presă, Andrei Volosevici a povestit cum au decurs evenimentele, începând de sâmbătă, când s-a anunţat că a fost afectat digul de gabioane amenajat în spatele fostei rampe. El a insistat pe faptul că lucrările, atât cele pentru ecologizarea fostei platforme de deşeuri, cât şi cele pentru digul dinspre Teleajen, au fost comandate de Consiliul Judeţean, finalizându-se în 2016, iar aceste bunuri fiind predate Primăriei la circa doi ani distanţă. Dosarul de presă pus la dispoziţie de municipalitate mai arată şi că, în urma acelor lucrări, Regia Autonomă de Servicii Publice a semnalat de mai multe ori probleme.

"Suntem departe de a fi puşi la adăpost de ce se întâmplă cu această investiţie. Ce am reuşit până acum, ca istoric: pe data de 11 am convocat un Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că apăruse această problemă, iar atunci decizia imediată a fost să încercăm să protejăm rampa - pentru că asta înseamnă a ne proteja ca municipalitate, cea care administrază rampa, aceasta fiind în proprietatea Consiliului Judeţean - şi am mers acolo şi am reuşit să punem la adăpost o anumită zonă, cu efortul - aici fac o paranteză şi le mulţumesc public - celor de la ISU, de la Prefectură, de la Jandarmerie, de la SGU, de la Rosal, de la Armată, de la Conpet ulterior, pentru că am reuşit cât de cât în seara respectivă să punem în siguranţă o anumită zonă. Am trăit cu o speranţă deşartă, pentru că a doua zi de dimineaţă exact zona în care lucram, drumul de jos, cel mai aproape de albie, pe care au intrat maşinile, a dispărut! Numai gândul că ar fi putut să dispară sâmbătă cu 40 de oameni de la ISU - care erau legaţi cu cordeline, dar asta nu înseamnă neapărat o protecţie extraordinară - cu 15 oameni de la Jandarmerie nu poate să te încânte câtuşi de puţin. Eram în cod portocaliu de inundaţii, cu mărirea debitului pe Teleajen, era evident că trebuie să începem să găsim alte soluţii. Am încercat o soluţie legată de un elicopter care ar putea să ne ajute, să folosim dalele scoase de pe liniile de tramvai, nu a fost posibil aşa ceva şi atunci am mers din nou pe varianta de a proteja malul cu saci. Dacă în prima seară a fost vorba de 650-700, în următoarea zi, duminică, discutăm de 1.300 - 1.500 de saci aruncaţi. Nici lucrul ăsta nu ne-a ajutat foarte mult. În permanenţă am ţinut legătura cu experţii. Mi s-a spus că este un mal taluzat şi că el s-ar putea să se desprindă de sus, motiv pentru care decizia a fost să ne retragem. Niciodată nu mi-aş putea permite să pun în pericol viaţa unui om. Logica imediată a fost să îndepărtăm apa de lângă malul afectat şi atunci s-au creat cele două canale. În momentul acesta vă pot anunţa că nu mai avem apă sau e o cantitate nesemnificativă pentru a pune în pericol malul afectat, s-a creat digul, s-au creat cele două canale, tot ce înseamnă albie a fost mutat, dar în continuare avem aceeaşi problemă, pentru că, din ceea ce ne-au explicat experţii, malul poate pica în continuare prin fenomenul de îngheţ-dezgheţ sau în cazul unor precipitaţii abundente", a mărturisit Andrei Volosevici.

Pe acelaşi subiect: 

"N-are rost să spun ce ar fi însemnat o eventuală poluare a albiei inferioare a Teleajenului, nici măcar n-are rost să discutăm despre sume, despre amenzi. Indiferent dacă discutăm de zeci de lei sau milioane de euro, suntem în postura în care putem să folosim sumele respective pe alte direcţii, investiţii sau servicii, decât pe această direcţie. Suntem într-o proporţie de 70-75% la adăpost vizavi de o eventuală poluare. Se încearcă crearea unei zone de protecţie a malului respectiv, ca indiferent dacă se surpă să nu existe o poluare, adică să nu ajungă gunoiul către albia inferioară a Teleajenului", a mai declarat primarul, care a anunţat că se lucrează la un proiect mai amplu, menit să pună în siguranţă zona. Pentru asta, se aşteaptă fonduri de la Guvern, conform procedurilor uzuale pentru îndepărtarea efectelor calamităţilor naturale.

Back To Top