Categorie: Administraţie

Sentimentul de nesiguranță din municipiul Ploiești, de disoluție a autorității completează imaginea dezolantă a unui municipiu care a părut, în ultimii ani, ieșit din civilizația secolului în care trăim. Poliție națională inexistentă, poliție locală cu capacitate de reacție redusă, jandarmerie invizibilă - toate aceste lipsuri sunt reflectate în miile de reacții de frustrare și dezamăgire semnalate de cetățeni, atât prin canalele oficiale, prin intermediul sesizărilor, cât și în mesajele trimise aproape zilnic către mass-media. Dezinteresul celor care au manageriat instituțiile cu atribuții în asigurarea unui climat de siguranță pe stradă, în cartiere, a transformat orașul “aurului negru” într-o comună prăfuită, în care speranța civilizației coincide cu migrarea către periferiile scumpe sau către alte centre urbane cu un nivel al calității vieții mult mai ridicat.

Un exemplu elocvent care vine să explice această stare de lucruri îl reprezintă lipsa unor măsuri elementare care să reglementeze funcționarea și interconectarea autorităților îndrituite cu asigurarea ordinii publice. În Ploiești, din 2018, Comisia locală de ordine publică nu a mai fost convocată, în ciuda reglementărilor legislative care recomandă ca astfel de ședințe să aibă loc trimestrial. Ce înseamnă asta?

Comisia locală de ordine publică are un rol determinant în asigurarea colaborării dintre instituțiile publice cu servicii de ordine publice la nivel de unitate administrativ-teritorială. Comisia publică se convoacă trimestrial sau ori de câte ori situația o cere la inițiativa primarului. Comisia elaborează planul sau proiectul de ordine și siguranță publică la nivel de unitate administrativ teritorială, în speță municipiul Ploiești. Acest plan se actualizează anual.

La Ploiești, comisia nu a mai fost convocată din 2018.

Care sunt riscurile? Neconvocarea comisiei duce la un colaps interinstituțional intre autoritățile de profil având ca finalitate o prestanță mediocră a serviciului de ordine publică la nivel de municipiu.

Autoritatea deliberativă a orașului aprobă la propunerea comisiei locale planul de siguranță și ordine publică. Secretariatul comisiei la Ploiești era asigurat de directorul adjunct al Poliției Locale Ploiești, Paula Pitariu.

Comisia este formată din primarul orașului, secretarul orașului, șeful poliției municipiului, șeful poliției locale (în mod incredibil, Poliția Locală Ploiești funcționează, de ani de zile, cu un director adjunct cu atribuții de director, în persoana lui Adrian Vaida), plus 3 consilieri locali.

Comisia locală prezintă autorității deliberative raportul anual asupra modului de îndeplinire a planului de siguranță și ordine publică la nivel de oras. Poate propune autorităților locale inițierea unor hotărâri prin care să prevină faptele cu caracter antisocial. Ultima ședință a avut loc în data de 5 octombrie 2018.

Astăzi 22 ianuarie, noul primar al Ploieştiului îl trimite în faţa comisiei de disciplină a municipalităţii pe directorul adjunct al Poliţiei Locale, Adrian Vaida, cel care asigură conducetea interimară a instituţiei din decembrie 2017 încoace. Andrei Volosevici îi reproşează "o serie de abateri în activitatea Poliţiei Locale"

Back To Top