Categorie: Administraţie

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, reclamă că operatorul de salubritate Rosal a lăsat în mod premeditat puţine pubele pe platformele de deşeuri şi a întârziat graficul de colectări, astfel încât acelaşi gunoi să fie plătit de două ori, o dată de populaţie, prin tariful standard, şi o dată de administraţia locală, prin contractul pentru ridicarea aşa-zisului gunoi municipal.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri la sediul Primăriei, edilul a reclamat că există un tipar, prin care gunoaiele sunt lăsate să se acumuleze, mai ales în momente delicate, precum sărbătorile sau perioadele caniculare, cel mai probabil cu scopul de a pune presiune pe autorităţi să comande ridicarea deşeurilor de lângă ghene şi să le accepte la plată ca fiind deşeuri municipale, în loc de menajere. În acest fel, deşeurile în cauză ajung să fie plătite de populaţie, prin tariful standard, dar şi de Primărie. Indirect, un astfel de scenariu vizează şi Regia Autonomă de Servicii Publice, structura care urmăreşte serviciul, dă comenzile către operator şi verifică facturile.

„Intuiţia îmi spune că este un tipar foarte interesant. C-o fi făcut împotriva mea, treacă-meargă, dar nu înţeleg ce au cu ploieştenii! Prima oară când am avut un semn de întrebare a fost când m-am dus la cimitirul Mihai Bravu şi am văzut mai mulţi saci de gunoi scoşi pe trotuarul unde e staţia de autobuz. Era evident că era gunoiul produs de societăţile de acolo. Şi atunci m-am dus la ele şi le-am spus acest lucru şi mi s-a răspuns «avem contract, dar ne-a rugat Rosalul să le scoatem ca să-i ajutăm». Joaca asta intră într-un scenariu foarte simplu: eu am contract ca asociaţie, plătesc în baza contractului, fie nu vin la timp, fie - ce mi-au sesizat asociaţiile de proprietari - s-a înjumătăţit numărul pubelelor şi atunci, evident, unu, nu ai unde să duci gunoiul şi îl laşi lângă, doi, nu se respectă graficul şi atunci pui gunoiul lângă pentru că nu mai ai unde, încercându-se şi forţându-se ca de fapt, prin inspectorii, RASP, să se dea comandă, să se considere că este gunoi necontrolabil şi, pe româneşte, să-l mai plătim o dată din banii noştri. N-o să permit acest lucru. În final am reuşit să avem o anumită evoluţie a RASP-ului, care a început să înţeleagă care este logica lui, şi o monitorizare corectă a facturilor. Gândiţi-vă că am ajuns de la 2,8-2,6 milioane la 1,4-1,3 milioane de lei pe lună! Astea sunt realităţile, astea sunt bătăliile, astea sunt motivele pentru care se întâmplă nişte lucruri”, a declarat primarul Andrei Volosevici.

Back To Top