babele și sfinx
Categorie: Administraţie

Prefectura Prahova a transmis, luni, un comunicat de presă prin care dă replica autorităților din Dâmbovița, susținând că monumentele naturale Babele și Sfinx “sunt şi rămân în domeniul public al orașului Bușteni”.

Reprezentanții Prefecturii Prahova susțin, în punctul de vedere transmis luni după-amiază, că procesul vizează stabilirea de limite teritoriale și că oricum hotărârea nu este definitivă.

“Așa cum se poate vedea și din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localități, comună Moroeni și orașul Bușteni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița.

Sentința nu este una definitivă, urmând ca, după comunicarea hotărârii instanței judecătorești, să fie formulat recurs împotriva soluției.

La solicitarea orașului Bușteni, Instituția Prefectului Județul Prahova a fost introdusă în cauză că intervenient, întrucât prefectul mediază limitele între UAT-uri. În momentul în care există divergențe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanței de judecată.

Pe parcursul derulării procesului,  prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări, reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat”, se  arată într-un comunicat transmis de Prefectura Prahova.

Prefectura:  Monumentele Babele și Sfinx rămân la Bușteni

“Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al orașului Bușteni”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Prahova.

Reprezentanții instituției încheie mesajul arătând că, “dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic și cultural, ele aparțin tuturor românilor”.

Președintele CJ Dâmbovița: “Toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru”

Precizările Prefecturii vin după declarația de duminică a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, ca urmare a soluției pronunțate săptămâna trecută de Tribunalul Prahova, în litigiul dintre Prahova și Dâmbovița: “Mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât și Babele se află pe teritoriul lor. Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriului județului nostru.”

Back To Top