proiect gaze primăria râfov
Categorie: Administraţie
  • Administrația locală din Râfov a prezentat un scurt istoric al proiectului pentru realizarea sistemului de distribuție gaze naturale, la nivelul comunei.
  • Autoritățile locale au explicat că, la Râfov, a fost obținută deja autorizația de construire.
  • Este singura comună din județ care a putut depune independent de celelalte solicitarea de finanţare pentru execuție lucrări.

Precizările administrației locale din comuna Râfov vin după aprobarea unei liste, cu 31 de localități, pentru care autorităţile din Prahova încearcă să obţină finanţări nerambursabile de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", în vederea introducerii de rețele de gaze.

La Râfov, demersurile în acest sens au început de acum aproximativ doi ani, iar etapele au fost parcurse rapid. “În perioada 2004-2007, a existat posibilitatea unor parteneriate între primării, Ministerul Economiei şi Consiliul Județean- pentru înfiinţare de noi reţele de gaze. La acea vreme, nu s-a profitat de posibilitatea oferită şi a fost ratată şansa finanţării. Toate parteneriatele semnate în acea perioadă s-au finalizat până în 2019. Înainte de 2020, după ce s-a aprobat Legea gazului care permite implementarea unor proiecte proprii, Primăria Râfov a făcut eforturi susţinute pentru  realizarea acestei investiţii, începând un lung şir de acţiuni pentru ridicări topografice, obţinerea  avizelor, elaborarea Studiului de Fezabilitate, întocmirea  Proiectului Tehnic, acţiuni care au fost de durată, au necesitat fonduri  şi au fost executate în parteneriat cu Consiliul Judeţean. După toate aceste demersuri, în septembrie 2020 a fost obţinută Autorizaţia de construire.  Promisiunea înfiinţării unor programe naţionale  de finanţare, s-a concretizat  prin  lansarea Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny în august 2021 şi în data de 07 martie 2022 au fost publicate în Monitorul Oficial- Normele metodologice pentru depunerea Cererilor de finanţare la investiţiile pentru gaze”, se arată într-o informare transmisă de administrația locală.

Conform calendarului stabilit prin acest program, pe 17 martie, Primăria Râfov a depus Cererea de finanţare pentru “Construire sistem de distribuţie gaze naturale, inclusiv racord la SNT şi SRM pentru comuna Râfov, judeţul Prahova”- înregistrată la Minister cu numărul  MDLPA AS-4022, cu un Deviz general actualizat, în valoare de 33.916.754,02 lei, menționează sursa citată.

“Apelul de selecţie este deschis pentru depunerea cererilor de finanţare până la data de 26 aprilie 2022, ulterior, acestea sunt evaluate şi pentru cele aprobate, vor fi semnate Contracte de finanţare la o dată specificata de MDLPA. În 31 martie 2022, Consiliul Judeţean Prahova  a propus spre aprobare, înfiinţarea unor parteneriate între Consiliul Judeţean şi mai multe comune, pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny în vederea elaborării documentaţiei tehnice şi obţinerii autorizaţiei de construire. Primăria Râfov  nu se regăseşte în această hotărâre a Consiliului Judeţean pentru că este într-o altă etapă, mult avansată (deţine deja autorizaţia de construire), fiind singura comună din judeţ care a putut depune independent de celelalte, în 17.03.2022- solicitarea de finanţare pentru execuție de lucrări”, au subliniat reprezentanții Primăriei Râfov.

VEZI ȘI: Locuitorii din Râfov pot depune cererile pentru racordarea GRATUITĂ la rețeaua de alimentare cu apă

Back To Top